Nećete vjerovati

Zaboravite na kvake i WC školjke! Evo gdje je pravo leglo bakterija

Lifestyle14.11.14, 16:10h

Zaboravite na kvake i WC školjke! Evo gdje je pravo leglo bakterija
Osim što dugo zadržavaju vlagu, koriste se u prostorijama u kojima inače ima puno mikroorganizama, što stvara dobitnu kombinaciju za razmnožavanje bakterija

Iako bismo prvo pomislili da je WC školjka najveća prijetnja članovima kućanstva kada su mikroorganizmi u pitanju, stručnjaci kažu – u krivu ste!

 

Kuhinjske krpe i vlažni ručnici odlična su podloga za razvijanje bakterija. Osim što dugo zadržavaju vlagu, koriste se u prostorijama u kojima inače ima mnogo mikroorganizama, što stvara dobitnu kombinaciju za razmnožavanje bakterija.

 

Nedavna studija sa sveučilišta u Arizoni otkrila je da se koliformna bakterija, inače prisutna u ljudskoj stolici, a koja može dovesti do trovanja hranom i prouzročiti proljev, nalazi na 89% kuhinjskih ručnika ili krpa, dok je E. coli pronađena u 25.6 % ručnika.

 

Istraživači upozoravaju da takve ručnike imamo često u rukama i njima brišemo i druge kućanske površine pa će se bakterije lako proširiti dalje, a mogu doći u dodir i sa sirovim mesom, piše Daily Mail.

 

Nije dovoljno oprati ručnike

 

Znanstvenici upozoravaju da nije dovoljno samo ručnike i kuhinjske krpe oprati u perilici rublja i posušiti. Nedavna istraživanja otkrila su da će doći do ponovnog razmnožavanja bakterija kada se ručnici navlaže. Da biste bili sigurni da su krpe i ručnici čisti, potopite ih na dvije minute u razrijeđeni izbjeljivač prije pranja u perilici.

 

Upozoravaju i da se ručnici za lice nikada ne trebaju upotrebljavaju u druge svrhe. Tako, primjerice, nemojte brisati pod ručnikom kojim se brišete nakon kupanja.

 

 

(večernji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook