U kinu Meeting Point

Večeras otvaranje devetog Pravo Ljudski Film Festivala

Kultura12.11.14, 16:07h

Večeras otvaranje devetog Pravo Ljudski Film Festivala
Deveto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala bit će otvoreno večeras u kinu Meeting Point u 19 sati, filmom Haruna Farockija “Videogrami revolucije“.

 

 

U toku prve festivalske večeri bit će prikazana još tri filma među kojima i specijalna projekcija filma "Sarajlije" Damiena Fritscha.

 

Takmičarski extra muros program počet će u četvrtak projekcijom tri od ukupno deset filmova koji se ove godine takmiče na Festivalu.

 

Slijedeći programski cilj ovogodišnjeg festivala da promoviše teme socijalne pravde, filmsko ostvarenje koje će otvoriti Festival, bazirano je na amaterskom video uratku i materijalima koje je Rumunska nacionalna televizija emitirala nakon što su je u decembru 1989. godine demonstranti okupirali.

 

Ovi audio i video zapisi svjedoče o jednom povijesnom trenutku, revoluciji u kojoj je televizija odigrala ključnu ulogu, a borba za radnička prava svrgnula režim Ceausescua, saopćeno je iz Pravo Ljudski Film Festivala.

 

Nakon projekcije, svi prisutni gosti imat će priliku da razgovaraju o samom filmu s njemačkim umjetnikom i saradnikom Haruna Farockija, Michael Baute.

 

Nakon prve festivalske večeri, u četvrtak u 19 sati extra muros program će otvoriti ostvarenje "Uz vodu sa juga na sjever" francuskog umjetnika Antoinea Bouteta.

 

Film govori o najvećem svjetskom projektu preusmjeravanja vode koji se pruža između južne i sjeverne Kine i koji je rezultirao time da cement nadvisuje travnate površine, rijeke napuštaju svoja korita, a pustinje postaju šume.

 

U 21 sat, film "Tajna" govori o tradiciji, ritualu i avanturističkoj igri koju djeca Napulja prenose sa koljena na koljeno, a koja vanjskim posmatračima izgleda kao vandalski čin koji je isuviše opasan.

 

Drugi festivalski dan završit će se tragikomičnom odom neuspjehu “Ne Me Quitte Pas” u režiji Sabine Lubbe Bakker i Nielsa van Koevordena. Priča se odvija u Seocetu na rubu Belgije, gdje Bob i Marcel dijele svoju samoću, smisao za humor i žudnju za alkoholom. U svojoj samoći, složili su se da je samoubistvo najbolji izlaz ukoliko dođe do najgoreg, a u tom slučaju su izabrali savršeno mjesto za taj čin: Bobovo drvo života.

 

“Ne Me Quitte Pas” će svoju projekciju imati u 23 sata, saopćeno je iz Pravo Ljudski Film Festivala.

 

Detaljan program 9. Pravo Ljudski Film Festivala dostupan je na www.pravoljudski.org.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook