NARODNO POZORIŠTE TUZLA PREDSTAVLJA

Od 11. do 20. novembra: Predstavom 'Ožalošćena porodica' započinju Tuzlanski pozorišni dani

Kultura10.11.14, 15:45h

Od 11. do 20. novembra: Predstavom 'Ožalošćena porodica' započinju  Tuzlanski pozorišni dani
Ljubitelji teatra u Tuzli imat će priliku gledati 10 predstava, od kojih će na repertoaru biti i dvije namijenjene djeci

 


Izvedbom predstave 'Ožalošćena porodica' Šabačkog pozorišta, koju je po tekstu Branislava Nušića režirala srbijanska režiserska Bojana Lazić, u utorak, 11. novembra, svoje kulise otvaraju 21. Tuzlanski pozorišni dani.


Ljubitelji teatra u Tuzli imat će priliku gledati 10 predstava, od kojih će na repertoaru biti i dvije namijenjene djeci.

 

Publika će moći uživati u izvedbama koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, ali i iz regiona.

bojana-lazic
Režiserka Bojana Lazić kaže da ju je baš strah isprovicirao da kroz savremenu adaptaciju Nušićevog komada "Ožalošćena porodica" istraži granice ljudske pohlepe.


- Radi se o zaista odličnim komadima koje sam i sam imao priliku vidjeti. Ne želim ni jednu izvajati, neka publika iz ovog repertoara sama odluči šta joj se najviše svidjelo. Predstave su nagrađivane, a bile su i učesnice raznih festivala, kazao je Armin Ćatić direktor Narodnog pozorišta Tuzla i dodao da će publika sigurno uživati jer ovogodišnji izbor obiluje komedijama.


Predstava kojom će započeti ovi pozorišni susreti govori o ljudima koji robuju tradicijama i čije je biće sazdano iz malodušnosti. Oni nemaju ni snage ni hrabrosti da se izdvoje iz života palanačkog fluksa.


Nušić je uvijek bio opsesioniran ovim temama i on te malograđane i lažne moraliste kritikuje i ruga im se. Međutim, mnogi ih se plaše, kao i režiserka Bojana Lazić koja kaže da ju je baš strah isprovicirao da kroz savremenu adaptaciju Nušićevog komada "Ožalošćena porodica" istraži granice ljudske pohlepe.


Ona je podsjetila  da se danas uspjeh mjeri novcem, a ne duhovnim vrijednostima.


Predstava je gostovala u mnogim gradovima u regionu i miljenica je publike od koje je dobijala vrlo visoke ocjene, kao, uostalom, i većina Nušićevih komada.

 

A šta sve možete gledati na ovogodišnjim Tuzlanskim pozorišnjim danima saznajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/T.Marković)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook