FOTO/ 'Oštra nula' u Banjaluci

Ne želimo otvarati stare rane, ali zločini u BiH ne smiju biti zaboravljeni i neosuđeni od javnosti

Hronika09.11.14, 16:33h

Ne želimo otvarati stare rane, ali zločini u BiH ne smiju biti zaboravljeni i neosuđeni od javnosti
"Svaki zločin počinjen iz pozicije moći, mržnje i diskriminacije mora se osuditi", poručeno sa skupa u Banjoj Luci


Povodom 9. novembra - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve fašizma i antisemitizma, Udruženje građana Oštra nula danas je u Banjoj Luci održalo simboličan performans kako bi se još jednom ukazalo na to da svi zločini koji su se desili ili se i dalje dešavaju, ne smiju biti zaboravljeni i neosuđeni od javnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Tog dana 1938. godine, podsjećaju iz UG Ošta nula, Nijemci su oduzeli ljudska prava Jevrejima - pravo na obrazovanje, pravo na kretanje i na kraju pravo na život što su pokazala potonja dešavanja u periodu do 1945. godine.

 

Dražena Lepir, aktivistica Oštre nule kazala je da „kako ne smijemo zaboraviti i ne osuditi ove zločine, tako ne smijemo zaboraviti i ne osuditi svaki zločin koji je učinjen iz pozicije moći, mržnje, diskriminacije, homofobije tj. svaki zločin koji je učinjen prema drugom koji se tretira drugačijim u odnosu na opšte postavljene društvene norme“.

 

„Danas, sutra i uvijek u Bosni i Hercegovini treba da govorimo o zločinima koji su se na ovim prostorima dešavala ili se dešavaju. Ne zato da bi otvarali stare rane, već zato što prešućivanjem i ignorisanjem, automatski pristajemo na brisanje i laž o bitnim događajima iz prošlosti koji su dio naše istorije, tradicije i na kraju kulture“, podvukla je Lepir, prenosi Anadolu Agency.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook