TEATARSKI SPEKTAL ZA DAN DRŽAVNOSTI

Hit mjuzikl „Cabaret 2014“ ponovo pred sarajevskom publikom

Kultura09.11.14, 15:47h

Hit mjuzikl „Cabaret 2014“ ponovo pred sarajevskom publikom
Premijera mjuzikla 'Cabaret 2014' izazavala je septembra krajem ogromno interesovanje sarajevske publike, što potvrđuje i podatak da su sve karte za premijerno izvođenje bile rasprodate. Novo izvođenje predstave zakazano je za 25. novembar u popularnom klubu Cinemas (Sloga)

 

Predstava je nakon  premijere dobila više nego laskave kritike od strane umjetničke kriike a publika nije krila svoje oduševljenje projektom koji je na scenu u Sarajevu vratio žanr mjuzikla na najbolji mogući način.


"Predstava je smještena u teška vremena u kojima živi današnja Bosna i Hercegovina, te predstavlja društvenu paralelu između tadašnje nacističke Njemačke i naše zemlje, koja je duboko podijeljena i uništena nacionalizmom i globalnom recesijom. Reakcije publike pokazale su da ova vrsta teatra je danas više nego potrebna, te smo zbog toga odlučili da napravimo nekoliko repriza ove predstave u Sarajevu ali i u nekoliko drugih bh. gradova", govori  reditelj predstave Jasmin Duraković. Kako se saznaje, dobar glas o ovoj predstavi se proširio regionom, te su u narednoj godini planirana gostovanja u Beogradu i Zagrebu. 

 

Glavne uloge igraju mlade snage Emir Krivalić i Amina Hamzić, glumac i historičarka umjetnosti koja je oduševljena ulogom Sally Bowl. Krivalić je kazao da ga projekt "Cabaret 2014" podsjeća na ratnu 1992. godinu u Sarajevu, da fašizam nikada nije iskorijenjen, ali i da mu je čast što učestvuje u zanimljivoj predstavi.

 

Vanesa Glođo i Edhem Husić su dio iskusnog dijela ekipe, te su i oni sa oduševljenjem  govorili  o predstavi nakon  premijere.

 

" Sve je išlo jednostavno, lagano, radila sam sa talentovanim mladim ljudima i moram da ukažem na to da se radi o sjajnom tekstu. I ovo je važna predstava za Sarajevo", kazala je za DEPO PORTAL uoči premijere Vanesa Glođo.

 

Edhem Husić je istaknuo da se našao u ovakvoj predstavi jer mu se jako dopada tema predstave, te da je to njegov skromni doprinos projektu koji radi nezavisna produkcija sa malim honorarima, da bi mladi umjetnici imali priliku da rade svoj posao u ovim teškim vremenima.


 Velike i značajne uloge u ovome komadu igraju i Jasmin Bašić, Armin Omerović, Staša Dukić, Zlatan Školjić, Selma Šrbo Arnautalić, Nikolina Vujić...


 Muzičke aranžmane za predstavu uradio je Nenad Tešić, korepetitor je Alma Aganspahić, vokalni trener je Alma Ferović, majstor baleta Dajana Zilić, a predstavi nastupa baletna trupa i hor umjetničke skupine Bellarte.


Scenografiju je radio Osman Arslanagić, kostime Lana Lončarević, dok je koreografije uradila Nađa Pušilo, koja je ujedno i producent ovoga velikog projekta.


Predstava igra 25. novembra, u 20h, klub Cinemas (Sloga). 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook