ISTRAŽIVANJE PROTEINA POKAZALO

Muškarci imaju jedan poseban dio tijela - jako poseban!

Lifestyle08.11.14, 14:36h

Muškarci imaju jedan poseban dio tijela - jako poseban!
Ovo otkriće trebalo bi znatno ubrzati i temeljna i klinička istraživanja

 

Švedski kraljevski institut za tehnologiju identificirao je testise kao najposebniju vrstu ljudskog tkiva. Tim s instituta je detaljno je proučio koji proteini su aktivni u kojem tkivu ljudskog tijela. Pokazalo se da testisi trebaju najposebniji paket proteina da funkcioniraju, piše BBC.


Atlas ljudskih proteina opisan je kao 'jako važan temelj' za znanstvena istraživanja koja bi mogla pomoći razvoju novih lijekova.


Ljudska DNK sadrži instrukcije za izgradnju oko 20 tiusća proteina, malih komadića bioloških strojeva koji pokreću naše tijelo. Kombinacija proteina aktivnih u stanici odlučuje njezinu funkciju - stanica za filtiranje krvi u bubregu radi drugačije od neurona u mozgu. Znanstvenici su sada povezali koji proteini funkcioniraju gdje i nadaju se da će otkriće imati važne implikacije za medicinu.


Voditelj projekta koji je pokazao da je 999 proteina znantno aktivnije u tkivu testisa nego bilo gdje drugdje u tijelu je profesor Marhias Uhlen. On nagađa da su testisi jedinstveni zbog kompliciranog postupka proizvodnje sperme.


Tim je koristio antitijela dizajnirana da se uhvate za različite proteine. Zatim su 32 vrste tkiva koje predstavljaju sve glave organe i tkiva u tijelu, izložili antitijelima da vide koja će zakačiti i samim time vidjeti koji proteini su bili aktivni. Cij je bio razvijanje atlasa patologije koji će pokazivati što krene po zlu tijekom bolesti i koji proteini su uključeni.


Doktor Ewan Birney rekao je da je otkriće ubrzati i temeljna i klinička istraživanja.

 

(Dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook