18. Jazz Fest

'Vatreni' nastup Johna McLaughlina oduševio sarajevsku publiku

Kultura06.11.14, 08:49h

'Vatreni' nastup Johna McLaughlina oduševio sarajevsku publiku
Drugog dana 18. Jazz Festa Sarajevo nastupio je veteran jazza i gitaristička legenda John McLaughlin koji se sarajevskoj publici predstavio sa svojim bandom 4th Dimension.



Mclaughlin je okupio ekipu iznimno talentiranih muzičara i perfekcionista koju čine basista Etienne M'Bappe, bubnjar Ranjit Barot i multiinstrumentalista Gary Husband za klavijaturama i bubnjevima, koja je sarajevskoj publici pružila istinsko zadovoljstvo svojim nastupom u maniru jazz fusion muzike.


Uprkos tehničkom savršenstvu McLaughlinovog banda, perfekcionizam tokom cijelog trajanja koncerta nije dominirao nad muzikom, tako da je publika bila u prilici da prisustvuje istinski emotivnom i "vatrenom" muzičkom nastupu Johna McLaughlina i njegovog banda 4.th Dimension.

 

18-jazz-fest-john-mclaughlin-08



McLaughlin je među ljubiteljima jazza poznat kao osnivač legendarnog banda Mahavisnu Orchestra, a tokom bogate karijere sarađivao je s muzičkim legendama kao što su Ravi Shankar i Paco De Lucia.

 

Ljubitelje gitarističkog zvuka i večeras očekuje još jedan poseban koncert jednog od najznačajnijih savremenih jazz gitarista Billa Frisella koji nastupa u 20.30 u Bosanskom kulturnom centru i promovira projekat Guitar in the Space Age kojim evocira popularnu muziku 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošog stoljeća, od Chucka Berryja do Beach Boysa.

 

(FENA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook