U sarajevskoj Vijećnici

Koncert poljskih božićnih pjesama i bosanske sevdalinke 10. decembra

Kultura05.11.14, 21:20h

Koncert poljskih božićnih pjesama i bosanske sevdalinke 10. decembra
Oni će izvoditi djela poznatih poljskih umjetnika Stanislawa Moniuszka i Fryderyka Chopina, ali i tradicionalne poljske božićne pjesme, božićne pjesme Hrvata s ovih prostora te bosanske tradicionalne pjesme - sevdalinke

 

Gudački kvartet sastavljen od poljskih, bosanskohercegovačkih i umjetnika iz regiona održat će 10. decembra koncert u sarajevskoj Vijećnici.

 

Oni će izvoditi djela poznatih poljskih umjetnika Stanislawa Moniuszka i Fryderyka Chopina, ali i tradicionalne poljske božićne pjesme, božićne pjesme Hrvata s ovih prostora te bosanske tradicionalne pjesme - sevdalinke.

 

To je istaknuto tokom današnjeg susreta gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića s ambasadorom Poljske u BiH Andrzejom Krawczykijem.

 

Želja nam je, kazao je poljski ambasador Krawczyk, da promovišemo klasičnu muziku i uopće kulturu Poljske među građane i goste grada Sarajeva.

 

- Ovaj koncert predstavlja izvanrednu priliku za našu buduću intenzivniju saradnju - rekao je gradonačelnik Komšić te sa zadovoljstvom prihvatio poziv poljskog ambasadora da uime domaćina - grada Sarajeva, pozdravi sve one koji će prisustvovati tom izuzetnom događaju u Vijećnici.

 

Tokom susreta zajednički je ocijenjeno da postoji želja da se međusobnim angažmanom otvore prostori i uspostavi saradnja i u drugim oblastima, pogotovo između glavnih gradova Sarajeva i Varšave.

 

- Stoga se danas razgovaralo i o kapitalnim gradskim projektima - sarajevskoj Trebevićkoj žičari odnosno o projektu izgradnje druge linije metroa u Varšavi - saopćeno je iz Gradske uprave.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook