U Kinoteci BiH

Multimedijalna izložba o Hajrudinu Šibi Krvavcu 11. novembra

Kultura04.11.14, 15:42h

Multimedijalna izložba o Hajrudinu Šibi Krvavcu 11. novembra
Na izložbi će biti prikazani inserti filmova Hajrudina Krvavaca, a različiti izložbeni eksponati svjedočit će o njegovom velikom talentu

Multimedijalna izložba posvećena istaknutom pioniru bosanskohercegovačke kinematogafije, režiseru Hajrudinu Krvavcu – Šibi, bit će otvorena 11. novembra u 18 sati u prostorijama Kinoteke BiH (Alipašina ulica 19).

 

Na izložbi će biti prikazani inserti filmova Hajrudina Krvavaca, a različiti izložbeni eksponati svjedočit će o njegovom velikom talentu: od prve storije u mjesečnicima krajem četrdesetih godina prošlog vijeka, za koju je dobio nagradu Komiteta za kinematografiju BiH pod nazivom „Skidanje zara i feredže“, pa do nagrađenih dokumentarnih filmova od kojih treba istaći  "Uspomene s pruge", "Oteta zemlja", "Golim rukama", zatim kratkih igranih "Djeco, čuvajte se" i napokon omnibusa "Vrtlog", priče pod nazivom "Otac". 

 

Zatim su slijedile godine izuzetnog stvaralačkog entuzijazma - 1967. režirao je film "Diverzanti", dvije godine kasnije "Most", potom kultni film "Valter brani Sarajevo" 1972. godine, te zadnji igrani film "Partizanska eskadrila", završen 1976. godine.

 

Njegovi filmovi su nagrađivani na filmskim festivalima i tada prestižnim nagradama "Srebrna arena“ u Puli. Prodati su širom svijeta, a posebne simpatije zadobili su od gladalaca u Kini.

 

Šiba je za svoj rad odlikovan Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva, 27-julskom nagradom SR BiH, Ordenom rada sa Zlatnim vijencem i Ordenom Republike sa Srebrenim zracima.

 

U prigodnom razgovoru prilikom otvaranja izložbe o uspješnom rediteljskom stvaralaštvu i osebujnoj ličnosti Hajrudina Krvavca Šibe, učešće će uzeti reditelj Jasmin Duraković te filmski kritičar Duško Dimitrovski.

 

Izložba će za posjetioce biti otvorena od 12. do 21. novembra od 10 do 15 sati i od 17 do 20 sati.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook