Hranjiva namirnica koju trebate jesti

Evo zašto sedam oraha dnevno čuva vaše zdravlje

Lifestyle03.11.14, 21:52h

Evo zašto sedam oraha dnevno čuva vaše zdravlje
Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da nam je dnevno potrebno svega sedam oraha kako bismo se zaštitili od bolesti, te snizili nivo holesterola u krvi.

 

 

Što je tako dragocjeno u orasima? Sadrže vrlo visoke nivoe polifenola, antioksidansa koji mogu zaštititi tijelo od molekula koje štete tkivu. Oni su takođe odličan dijetalani izvor vlakana, magnezijuma, B vitamina, vitamina E i drugih antioksidansa. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u orasima, poznati su razrjeđivači lošeg holesterola.



Dakle, ako želite da snizite nivo holesterola, u svakodnevnu prehranu biste trebali da uključite minimalno sedam oraha dnevno. Pomoći ćete organizmu da se bori protiv upala, a one su, uz visoki holesterol, vodeći faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.



Orasi su daleko zdraviji od brazilskih oraščića, pistacija, pekan oraha, kikirikija, badema, makadamija i lješnika - poručuju naučnici.



Osim toga, prehrana bogata orasima može pripremiti organizam za bolje podnošenje stresa.



Istraživanje sprovedeno na ljudima koji su tri sedmice jeli orahe, a inače imaju visok nivo lošeg holesterola, pokazalo je da u stresnim situacijama imaju niži pritisak nego obično. "Oni koji su tri sedmice jeli orahe, imali su niži pritisak nego drugi učesnici istraživanja", rekla je profesorica Šila Vest sa Državnog univerziteta Pen.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook