PROMOCIJA ROMANA NIJAZA TURKOVIĆA

Saviti se ili ostati uspravno dok ih ne slome: Priča o Bošnjacima Sandžaka koji su izabrali 'treći put'

Kultura02.11.14, 14:25h

Saviti se ili ostati uspravno dok ih ne slome: Priča o Bošnjacima Sandžaka koji su izabrali 'treći put'
'Treći put' je univerzalna bošnjačka priča nastala najvećim dijelom u ambijentu Sandžaka u periodu 1946-1996. godine. Žanrovski gledano to je ljubavno-kriminalistički roman koji se između ostalog bavi sudbinom muhadžira iz Sandžaka koji su bili prisiljeni napustiti vjekovna ognjišta pred naletom udbaškog terora

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka organizira promociju romana 'Treći put' autora Nijaza Turkovića.


Promocija će se održati u  Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, u utorak, 04. novembra sa početkom u 18 sati. Promotori romana 'Treći put' bit će prof. dr. Hanka Vajzović i prof. dr. Rifat Škrijelj.


'Treći put' je univerzalna bošnjačka priča nastala najvećim dijelom u ambijentu Sandžaka u periodu 1946-1996. godine. Žanrovski gledano to je ljubavno-kriminalistički roman koji se između ostalog bavi sudbinom muhadžira iz Sandžaka koji su bili prisiljeni napustiti vjekovna ognjišta pred naletom udbaškog terora.


Bošnjaci tog kraja imali su vrlo jednostavan izbor, ili da se saviju, ili da ostanu uspravni sve dok ih se ne slomi. Ovo je priča o onima koji su izabrali treći put. Taj put ih odvodi - jedne u Bosnu a druge u Tursku.

 

- Ideja mi je bila da se pozabavim reanimacijom ljudskog dobra, odnosno onoga što je ostalo od njega. Knjiga obiluje sa puno ljubavi i jednom premisom da je sve što se dešava na svijetu produkt Božijeg određenja a da su pojedinci samo izvođači radova, ističe autor.

 

treci-put

U knjizi nema ničega iritabilnog glede nacionalne, vjerske ili neke druge pripadnosti. Priča je najvećim dijelom inspirisana stvarnim događajima koji su u kreativnoj režiji autora poprimili dimenziju više.


Upotrebljena imena likova produkt su nasumičnog izbora, te je svako poistovećenje sa likovima iz života sasvim slučajno. Likovi su moralno izbalansirani i kod čitaoca stvaraju dojam
potrebe sa poistovećenjem sa istim.


Roman u samoj završnici nudi jednu optimističnu varijantu dajući priliku ljudima da uvide neke svoje manjkavosti i da ljubav počinju doživljavati kao najbolju izvedbu života.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook