Smartfoni od sada rješavaju i matematiku

Ova aplikacija u sekundi rješava i najsloženije zadatke

Tehno01.11.14, 17:36h

Ova aplikacija u sekundi rješava i najsloženije zadatke
Ellen DeGeneres je u šali zove „crnom magijom samog đavola“, birtanski DigitalSpy „genijalnim komadom softvera“, a na Cnetu se vijest o novoj aplikaciji nalazi na listi članaka koje treba „obavezno pročitati“.

 



Nakon bh. ekipe Chemicalium, koja je svojom aplikacijom o hemijskim spojevima osvojila srca i nagradu publike Microsoftovog Imagine Cupa, te Beograđana iz EnWakea, čije naočale pobjeđuju jet lag, razvojni tim MicroBLINK iz Hrvatske, koji čini 12 ljudi, razvio je aplikaciju PhotoMath.


U svijetu prvi „kamera kalkulator“, rješava matematičke izraze tako što uperite kameru u problem, a aplikacija vam, praktično u istom trenu, prikaže rješenje.


Slavni internetski vic kaže, „za sve postoji aplikacija“, a i ovog puta je u pravu.


Aplikacija koju je popularna američka TV voditeljica Ellen DeGeneres nazvala „crnom magijom samog đavola“, nakon pokazanog rješenja nudi i cijeli proces dolaska do konačnog rezultata, korak po korak, a podržava aritmetičke izraze, frakcije i decimale, eksponente i korijene, te jednostavne linearne jednadžbe.


Trenutno ne podržava skeniranje rukom napisanih matematičkih zadataka, već oni moraju biti isprintani na papir, a aplikacija je dostupna za Appleov iOS i Windows.


Verzija za operativni sistem Android očekuje se početkom 2015. godine.

 

(Al Jazeera Balkans, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook