Ispovijest žene koju su ljekari odbijali šest godina

Odlučila sam da se sterilišem i ni jednom se nisam pokajala zbog toga!

ŽENA iN27.10.14, 08:54h

Odlučila sam da se sterilišem i ni jednom se nisam pokajala zbog toga!
Bri Selley je sa 24 prvi put rekla svom ginekologu da želi da se steriliše. Na neki način, još u srednjoj školi je shvatila da ne želi da ima djecu.

 

 

Dok su njeni prijatelji razmišljali o tome kakvo će ime dati svom djetetu i kakvi će biti kao roditelji, Bri je maštala o tome da bude spisateljica, dizajnerka i feminstkinja. Duboko u sebi je znala da majčinstvo nije za nju.


Ipak, Bri su iz godine u godinu odbijali. Iako je silno željela da izvede taj zahvat i steriliše se, ljekari nisu željeli da ovu njenu odluku tako lako prihvate, jer je previše mlada. Statistika pokazuje da se za ovu proceduru najčešće opredjeljuju žene preko 35, koje su se udavale i koje imaju bar dvoje djece. Procedura sterilizacije podrazumijeva sječenje ili zapušavanje Falopijevih tuba, a takođe mogu da se ugrade i malene barijere koje će sprečavati oplodnju.

 
Ljekarima je ovaj zahvat kod mladih žena gotovo nemoguć, jer je kajanje neminovno kod preko 26 posto žena. Ipak, kada je napunila 30, Bri je odlučila da nađe ljekara koji će joj odraditi proceduru ugradnje barijere. Ova procedura je najmanje invazivna jer se radi laparoskopski i vrlo kratko se žena poslije zahvata zadržava u bolnici.

 
- Jedanaest godina sam bila na pilulama za kontracepciju i sada sam sigurna da želim da trajno budem zaštićena od trudnoće. To sam ja i to je moj život - izjavila je Bri.


Ipak, ljekari vrlo oprezno prihvataju ovakve zahtjeve, najčešće kod mladih žena. Ono što razlikuje žensku sterilizaciju od muške je to što nema povratka. Vazektomija može da se vrati u prvobitno stanje, a samo 5 posto muškaraca poslije zahvata iskaže kajanje zbog svoje odluke. Najveći problem je psihološke prirode, kada žene shvate da su svjesno izgubile nešto što nikada više u životu neće moći da povrate.

 
Neke žene su poslije sterilizacije rekle kako su postale nežnije prema djeci i kako su tuđa djeca na ulici i u prodavnici počela više da im privlače pažnju nego prije ovog zahvata. Ipak, ljekari prije ovakvog zahvata insistiraju na nekoliko seansi razgovora žena sa psihologom, da bi im ukazali na sve dobre i loše strane ovakve odluke.

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook