ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Djeca odgojena u duhu religije teže razlikuju stvarnost od fikcije

Lifestyle14.10.14, 16:39h

Djeca odgojena u duhu religije teže razlikuju stvarnost od fikcije
Djeca koja su izložena religiji imaju problema s pravljenjem razlike između činjenica i fikcije, stoji u studiji koja je nedavno objavljena u časopisu Cognitive Science

Istraživači su petogodišnjacima i šestogodišnjacima iz javnih i religijskih škola pročitali tri različita tipa priča (religijsku, realističnu i jednu iz područja fantastike), kako bi saznali koliko su u stanju identificirati priče s nevjerojatnim elementima kao fikciju.
 

Pritom su otkrili da su djeca koja idu u crkvu ili su upisana u religijski tip škole znatno manje sposobna utvrditi koji elementi u priči nisu mogući u stvarnosti, kao primjerice životinje koje govore, od djece koja nisu izložena religiji, piše Huffington Post.
 

Povezujući naizgled nemoguće religijske događaje koji su se zbili božanskim djelovanjem (npr. Isus pretvara vodu u vino) s fiktivnim pričama, djeca koja dolaze iz vjerskih okruženja oslanjala su se na religiju kako bi opravdala svoje kategorizacije: "Djeca izložena religiji teže su procjenjivala u kojim su pričama događaji nepovezani sa stvarnosti te češće priče svrstavala u realnost nego u područje nevjerojatnog", stoji u zaključku studije.
 

Osporavajući razne teze kojima se tvrdi da se djeca "rađaju kao vjernici", autori su napomenuli da "religijsko učenje, pogotovo izloženost pričama o čudu, vodi djecu u generičko prihvaćanje nemogućeg".

 

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook