Idealno za iznenadne goste ili ponoćni napad gladi

Poslastica iz šoljice: Neodoljivi desert gotov za svega pet minuta

Auto & Dom12.09.14, 21:21h

Poslastica iz šoljice: Neodoljivi desert gotov za svega pet minuta
Kad se malo ohladio, na kolač nanesite nadjev po želji: sladoled, šlag, svježe voće i sladoled ili šlag, puding, kremu za krempite, tiramisu ili neku drugu, maslac od kikirikija, Nutellu... pa posuti nasjeckanim orasima ili kikirikijem... Možete ga i zaliti s malo mlijeka i ruma i/ili kafe pa će biti osobito sočan i slastan

 

Kao što su prije nekoliko godina blogovima posvećenim hrani zavladali cup-cakes, (doslovno: kolačići iz šalice), u posljednje vrijeme sve se više puiše o mug-cakesima, odnosno, u slobodnom prijevodu, kolačići iz velike šalice, a najnoviji trend među tim sve modernijim slasticama su mug-cakesi koji se pripremaju u rekordno kratkom vremenu.

 

Evo recepta za mug-cake gotov u tačno pet (da, 5) minuta. Idealno za iznenadne goste ili ponoćni napad gladi. Ne morate isprljati puno suđa, pa čak ni paliti pećnicu, samo pazite da su šalice koje koristite pogodne za mikrovalnu.

 

Kolačići iz velike šoljice
(za četiri porcije)

10 dkg šećera
1 dl mlaćenice
0,5 dl ulja
1 jaje
par kapi ekstrakta vanilije
10 dkg brašna
malo praška za pecivo

 

Lagano uz pomoć kašičice maslaca namastite četiri velike šoljice.

 

Pomiješajte šećer, mlaćenicu (možete koristiti i jogurt razrijeđen mlijekom ili mlijeko), ulje, jaje i ekstrakt vanilije (ako ga nemate, uzmite vanilin-šećer). Kad ste dobro izmiješali, u smjesu prosijte brašno s praškom za pecivo.

 

Razdijelite smjesu podjednako u sve šoljice i stavljajte ih u mikrovalnu jednu po jednu, oko dvije minute. Provjerite je li gotovo uz pomoć čačkalice: ubodite sredinu i ako na čačkalici ne ostanu mrvice, gotovo je. U protivnom zagrijavajte još 15 sekunda te potom, dok niste zadovoljni, po još toliko.

 

Kad se malo ohladio, na kolač nanesite nadjev po želji: sladoled, šlag, svježe voće i sladoled ili šlag, puding, kremu za krempite, tiramisu ili neku drugu, maslac od kikirikija, Nutellu... pa posuti nasjeckanim orasima ili kikirikijem... Možete ga i zaliti s malo mlijeka i ruma i/ili kafe pa će biti osobito sočan i slastan, a imajte na umu i da je ovo osnovni recept s kojim se možete lijepo poigrati i dodati mu svakakve zanimljive dodatke (na primjer čokloladu, M&M bombone, orašaste plodove...) i prije nego je pečen. Pustite mašti na volju i uslast!

 

(slobodnadalmacija.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook