Afera u Francuskoj

Predsjednik Hollande o knjizi bivše partnerice Trierweiler: Duboko sam povrijeđen, siromašne nisam zvao 'bezupcima'

Kultura11.09.14, 08:25h

Predsjednik Hollande o knjizi bivše partnerice Trierweiler: Duboko sam povrijeđen, siromašne nisam zvao 'bezupcima'
Za samo četiri dana, knjiga bivše saputnice francuskog predsjednika Hollandea je postigla rekordnu prodaju, a i dalje je predmet mnogih rasprava u toj zemlji i šire


 
Tokom protekla četiri dana prodato je 170.000 primjeraka knjige "Merci Pour ce Moment" (Hvala za taj momenat) autorice Valerie Trierweiler, novinarke i bivše životne saputnice francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, sa kojim se razišla prije sedam mjeseci, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Zbog velike zainteresovanosti javnosti, izdavačka kuća "Arenas" je naručila štampanje dodatnih 270.000 primjeraka.

 

Ova knjiga je i prije objavljivanja postala predmetom brojnih rasprava u Francuskoj i šire zbog toga što autorica u njoj iznosi i neke, do sada nepoznate detalje iz njenog zajedničkog života sa Hollandeom.

 

Potražnja za knjigom raste, kako u Francuskoj, tako i u inozemstvu, a već je postala najprodavanija knjiga godine u Francuskoj.

 

Četrdesetdevetogodišnja Trierweiler u knjizi "Hvala za taj momenat" Hollandea predstavlja kao bezosjećajnog čovjeka, koji se nedovoljno smije, koji je hladan i ne voli siromašne. Autorica navodi da se Holande udaljio od nje kada je postao poznata ličnost.

 

Predsjednik Hollande je, u intervjuu za list "Nouvel Observateur" izjavio da su tvrdnje koje se odnose na njega u toj knjizi neistinite i da su ga duboko povrijedile.

 

On je negirao sve kritike koje je na njegov račun uputila Trierweiler, a koja je između ostalog u knjizi navela da je on siromašne nazivao "bezupcima", da je blizak samo sa bogatašima i sl.

 

"Ja sam na svim funkcijama koje sam obnašao radio samo na povećanju prihoda siromašnih i pomagao toj kategoriji. Nisam bio blizak kategoriji bogatih, ali nisam ni pravio neprijatelje od njih. Ja nikada nisam zaboravio odakle sam došao", kazao je Hollande, koji je dodao da je i on dijete čiji su djedovi bili krojači i farmeri.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook