Foto / Biste li se usudili živjeti u njoj?

Imati ovakvu kuću doslovno znači živjeti na rubu

Auto & Dom10.09.14, 17:59h

Imati ovakvu kuću doslovno znači živjeti na rubu
Australski arhitekti iz tvrtke Modscape Concept izmisili su način kako biti doslovno tik uz more (iako ste, ako ćemo biti precizniji, iznad mora), ali i iskoristiti naoko neiskoristiv prostor – stijene, za izgradnju kuće…

 


Na pet etaža proteže se sve potrebno jednom domaćinstvu, pa tako imate čak i svoju garažu na najgornjem spratu, a kuća na litici dizajnirana je zbog sve većeg broja klijenata koji žele proučiti opcije koje im dizajn nudi na ekstremnim australskim liticama, piše portal modscape.com.au.

 
Modularni dom inspiriran je bio kozicama koje se znaju zakačiti za pun brod, pa se kuća nadovezuje na hrid umjesto da ‘sjedi’ na njoj, te djeluje kao ekstenzija prirodne topografije. A zbog unikatne pozicije, stanari kuće imaju upravo nevjerojatnu povezanost s okeanom koji se pruža tačno ispod njih, ublažavajući graditeljske probleme s kojima se arhitekti mogu naći zbog gradnje na neravnoj stijeni.

 

kuca-na-litici2

 
Inače, sama kuća je okomito posložena, a sobe se nalaze jedna iznad/ispod druge, s tim da su sve pričvršćene na mjestu posebno projektiranim čeličnim iglama. Stanari u kuću ulaze na vrhu, gdje se proteže i otvoreni vrt uz parkirno mjesto. Dizalo ili stepenice povezuju svaki kat, s tim da vas u kući čekaju spavaća soba, trpezarija, kuhinja i kupatilo.

 
Unutrašnjost je zasad zamišljena minimalno namještena kako bi se što više postigao dojam povezanosti s okeanom i pogledom koji se pruža. Na najnižem katu, isto tako, pruža se otvoreni prostor koji naizgled lebdi iznad mora, s vrtnom garniturom, otvorenom kuhinjom i jacuzzijem koji pružaju osjećaj luksuza iznad okeana.

 

kuca-na-litici3

 
Iako je ova kuća još uvijek tek koncept na kojem još treba puno raditi, mogla bi se pokazati učinkovitom inovacijom koja će nastaniti stjenovita područja za koja se dosad smatralo da su nenaseljiva.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook