Pod motom 'Budućnost prošlosti'

Ćirilični plakat najavljuje 54. međunarodni teatarski festival MESS

Kultura10.09.14, 15:35h

Ćirilični plakat najavljuje 54. međunarodni teatarski festival MESS
Ovogodišnji MESS predstave će igrati osim Sarajeva i u Zenici, Goraždu te Visokom. Nove države koje će učestvovati na Messu su Japan, Maroko i Finska. Iz regije između ostalog tu je predstava iz Sombora Čarobnjak u režiji Borisa Aleševića.

Ovogodišnji 54. Internacionalni teatarski festival MESS pod nazivom "Budućnost prošlosti" osvrnut će se na stogodišnjicu Prvog svjetskog rata i pitanjima kao što su kako to da danas u svijetu još uvijek bjesne ratovi.

 

Predstave ovogodišnjeg MESS-a igrat će se, osim Sarajeva, u Zenici, Goraždu i Visokom. Nove države učesnice tradicionalnog sarajevskog pozorišnog festivala su Japan, Maroko i Finska.

 

Predstava "Balkanski rekvijem" će doživjeti premijeru na ovogodišnjem festivalu. Svjetsku premijeru će, 12. oktobra, imati i predstava "Samo za Sarajevo", režisera Jana Lauwersa, koji je napravio specijalno za sarajevsku publiku. Dodjela nagrada će, kao i prethodnih godina, biti održana u ponoć.

 

Čelnici festivala su odlučili da će ove godine sve ulaznice za dječiji program biti besplatne, s tim da će svi posjetitelji morati imati ulaznice koje će moći preuzeti 22. septembra. Komplet ulaznica za MESS prodavat će se po cijeni od 225 KM, a pojedinačne karte za predstave će se kretati od 10 do 15 KM. Posebne pogodnosti će imati studenti, pozorišni radnici i penzioneri.

 

Ovogodišnji MESS će skrenuti pažnju na kolekcioniranje i skladištenje pojedinih predmeta koji su vrijedni za buduće generacije. U ovom kontekstu priredit će izložbu predmeta koje donesu građani. Iz direkcije Festivala su pozvali sve građane BiH i njene posjetitelje da donesu stare dragocjene predmete koje oni čuvaju, a ti predmeti će neko vrijeme biti izloženi na MESS-u i potom vraćeni vlasnicima. Naziv ovog projekta je "Kolekcija budućeg naslijeđa", a izložba predmeta će biti organizovana u Galeriji Java u Sarajevu.  

 

Festival počinje 3., a završava se 12. oktobra.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook