DANI ŠUMSKE BOSNE U BEOGRADU

Dodik na Kolarcu: Volim Srbiju, naročito svoju vilu na Dedinju

Nedjeljni magazin06.09.14, 17:30h

Dodik na Kolarcu: Volim Srbiju, naročito svoju vilu na Dedinju
Milorad Dodik gostovao je ovih dana u Beogradu, gdje je u dvorani zadužbine Ilije M. Kolarca održao prigodan govor... Rezime Dodikovog izlaganja, na svoj način, priredile E-novine

 

Izvor: E-novine

 

Mile iz Laktaša, folk pjevač iz Šumske, konačno je ostvario svoj dječački san: popeo se na binu dvorane u zadužbini Ilije M. Kolarca gde su, prije njega, gostovali Arthur Rubenstein, Sergei Prokofiev, Benjamin Britten, Ivo Pogorelić, Herbert von Karajan. Srećom, uzdržao se od sindroma manjačke šatre i nije ništa otpevao; samo je održao govor koji kao da je prepisan iz pismenog zadatka „Zašto volim Srbiju?“ iz trećeg osnovne.

Umalo Miletu suza što nije kanula kad je shvatio da u publici nema Aleksandra Vučića, te je morao da se zadovolji sa Tomom Nikolićem, majstorem za tužne ceremonije. Iz ovog predizbornog nastupa najpoznatijeg Bosanca u Šumskoj, odabrali smo najtupastije delove u oštroj konkurenciji ljigavosti protkane genocidom. Međunaslovčiće podvučene crnim florom poslao Vladimir Kecmanović...

 

VIŠE OD MILETA, MANJE OD DODIKA: Kada me ovih dana pitaju kako vidim budućnost Republike Srpske u narednih četiri, deset ili više godina, jedino što je smisleno da kažem jeste da je vidim što manje kao entitet, a što više kao državu objedinjenu sa Srbijom (aplauz prisutnih).


SRPSKI SE NAROD CIJEPA U MENI: Hoćemo Republiku Srpsku, jer ne vjerujemo i preživljavamo nemogućnost života u okviru Bosne, koja je napravljena po želji međunarodnog faktora kao dokaz razračunavanja ili cijepanja srpskog naroda da ga na taj način omalovaži.


JEDNA SUZA NA MOM LICU: Mnogi od nas su spremni da zaplaču kada osjete ljubav koja dolazi s ove strane Drine, iz Srbije, ne zato što nam je ta ljubav potrebna u svakom danu, ali nam je potreban dokaz da ta ljubav postoji. Ne volimo kada čujemo nešto loše iz Srbije o nama, kao što ne volimo da nešto loše o Srbiji dolazi od nas.


KULTURA JE KAD MILE ZAPJEVA: Dani Srpske u Srbiji posebna su prilika da se, ne samo Srbiji, nego čitavom svijetu, uz uporna osporavanja ne samo Republike Srpske nego i nacionalnog identiteta srpskog naroda na prostoru BiH, pokaže kultura tog entiteta.

 

ŠUMSKA SE MLADIĆEM PIŠE: Nepravda Haškog tribunala bila je spremljena samo za predstavnike Srba. Zapostavili smo ljude kao što su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i mnogi generali. U narednom periodu imena trgova, ulica i vladinih institucija (po Šumskoj) nosiće njihova imena.To ćemo učiniti bez ikakvog oklijevanja.


DUŠA MI ZA KOSOVOM JECA: Nikada ne želimo da opteretimo ili vidimo da Srbija zbog nas ima problema. Uvijek ćemo stati na onome što je odbrana Srbije. Nama niko ne treba da nas pozove i da nam kaže šta jeste i šta znači Kosovo za srpski narod i RS. S ponosom možemo da kažemo da se na jedan prirodan način solidarišemo sa Srbijom da ne podrži sankicije međunarodnih faktora Rusiji.


BILO BI BOLJE DA IH JE ČETIRI, ALI I DVIJE SU DOVOLJNE ZA RAT: Srbi sa svoje dvije države (Srbija & Šumska) mogu da budu prednost u stabilizaciji regionalnog mira.


IDE PATKA PREKO SAVE, NOSI ŠUMSKU PREKO GLAVE: Srbija i Republika Srpska nikada nisu odustale jedna od druge. Znamo da je ovo adresa na kojoj možemo da nađemo braću i razumevanje.


DODIK ŽIVI U SVAKOM SRBINU: Srbija danas nesumnjivo pokazuje svoje pravo i očekivano lice – da RS primi otvorenog srca. Verujem da RS ovde svakodnevno živi, kao što i Srbija dan i noć živi u RS.


DOK BEOGRAD RADI, ŠUMSKA DA SE UGRADI: Mi smo zagledani u Srbiju, da bude jaka i sposobna jer smo samo tako i mi jaki i najbolji.


TAKO TI JE MALA MOJA KAD VOLI BOSANAC: Srpska je republika u kojoj vlada mir i republika koja ima namjeru da ojača sve svoje funkcije, a pogotovo mora biti više prisutna u Srbiji, zbog mnogo ljudi koji su životno zainteresovani za saradnju Srpske i Srbije.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook