TRAJE DO 9. SEPTEMBRA

Počeo tradicionalni festival '5 dana Sarajeva u Zagrebu'

Kultura05.09.14, 21:51h

Počeo tradicionalni festival '5 dana Sarajeva u Zagrebu'
Petodnevni festival predstavit će Zagrebu dio sarajevske kulturne scene


U prostoru galerije Velvet otvoreno je već tradicionalno kulturno događanje "5 dana Sarajeva u Zagrebu" koje će se odigravati na četiri različita mjesta u Zagrebu od 5. do 9. septembra. Dane Sarajeva u Zagrebu organizira Udruga za promicanje kulture i umjetnosti "Ja BiH", javio je dopisnik Anadolu agency (AA).


U prepunoj galeriji Velvet početak "5 dana Sarajeva u Zagrebu" označili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te predsjednik i umjetnički direktor udruge "Ja BIH" Ismet Efendić i Ivica Propadalo.


Prva večer nazvana je "Urbani piknik – sarajevska noć", u sklopu koje su posluženi gurmanski specijaliteti tipični za Sarajevo uz glazbeni program i druženje u galeriji Velvet.


U subotu, 6. septembra, u 11 sati, na platou ispred kina Tuškanac bit će održana "Radionica kreativnosti i mašte – mali magacin kabare", mala radionica kreativnosti u kojoj će sudjelovati MMK seniori, djeca iz Sarajeva koja dolaze u pratnji jednoga roditelja. Popodne će biti prikazan dječji dokumentarno-igrani film "Mit o Bosni i Hercegovini" i premijera kratkog igranog filma "Devet položaja samoće" reditelja Envera Puške, kao i izložba fotografija Harisa Memije "Zmajevi i fanovi".


U nedjelju će u kinu Tuškanac biti prikazana tri filma, a od 22 sata u Vintage Industrial Baru bit će održan koncert grupe Zoster.


U ponedjeljak, 8. septembra, organizira se promocija knjiga Jasmina Imamovića, promocija filma "Snijeg" Aide Begić, a u kazalištu Kerempuh će biti prikazana monodrama Magacin Kabarea.


Festival završava u utorak, 9. septembra, filmom "U zemlju krvi i meda" i predstavom Magacin Kabarea "Kći".

 

5-dana-sarajeva-u-zagrebu-2014

 

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook