'CUM GRANO SALIS' OD 4. DO 6. SEPTEMBRA U TUZLI

Pet žestokih romana u borbi za Nagradu Meša Selimović

Kultura04.09.14, 15:39h

Pet žestokih romana u borbi za Nagradu Meša Selimović
Pred članovima žirija predstoji donošenje odluke u čijim će rukama završiti nagrada ˝Meša Selimović˝ za najbolji roman objavljen u 2013. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije

 

Večeras u Tuzli počinju tradicionalni književni susreti ˝Cum grano salis˝, koji će se održati od 4. do 6. septembra.


Pred članovima žirija predstoji donošenje odluke u čijim će rukama završiti nagrada ˝Meša Selimović˝ za najbolji roman objavljen u 2013. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.


Pored dodjele prestižne nagrade za najbolji roman objavljen u prošloj godini, u tri dana trajanja, bit će organizovane izložbe, promocije knjiga, okrugli stolovi, koncerti i druge aktivnosti. Kao i svih prethodnih, i ove godine u Tuzli će se okupiti najpoznatiji književnici, slavisti, profesori književnosti, kritičari, izdavači i ljubitelji knjige.


Naslovi romana koji su ušli u uži izbor za nagradu ˝Meša Selimović˝ na 14. međunarodnim književnim susretima ˝Cum grano salis˝ su sljedeći:

 

1. ˝Gnusoba˝ Svetislava Basare (SR),
2. ˝Rod˝ Miljenka Jergovića (HR),
3. ˝Vrijeme koje se udaljava˝ Mirka Kovača (HR),
4.˝Nestali u stoljeću˝ Ivana Lovrenovića (BiH)
5. ˝Nađi me˝ Damira Šabotića (BiH).


Nakon što su regionalni selektori, Zoran Simić za Hrvatsku, Marko Vešović za Bosnu i Hercegovinu, Jasmina Vrbavac za Srbiju i Vlatko Simunović za Crnu Goru, izdvojili ukupno 16 naslova iz prošlogodišnje izdavačke produkcije, žiri u sastavu: Julijana Matanović (predsjednica), Milorad Popović, Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević i Enes Karić imao je zadatak odabrati pet naslova koji ulaze u uži izbor za dodjeljivanje renomirane književne nagrade.


Ime dobitnika prestiže književne nagrade bit će saopšteno 6. septembra.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook