FOTO/ U PREPUNOJ SALI DOMA OS BIH

Beethoven na bosansko-njemački način za kraj 4. SCMF-a

Kultura03.09.14, 13:39h

Beethoven na bosansko-njemački način za kraj 4. SCMF-a
Koncertom održanim 2. septembra stavljena je tačka na četvrto izdanje Sarajevo Chamber Music Festivala. Festival u čijem je fokusu ove godine bio opus Ludwiga van Beethovena, tokom petodnevnog koncertnog programa ponudio je neka od najznačajnijih djela iz kamernog stvaralaštva jednog od najvećih genija umjetničke muzike, u izvedbi vrhunskih umjetnika

Piše: Senka HODŽIĆ; Foto: Almin ZRNO

 

Kada u prepunoj Sali Doma OS BiH u kišnoj septembarskoj večeri ponestane mjesta za stajanje, jasno je da se radi o kulturnom događaju koji je sarajevska publika ocijenila svojim prioritetom. Koncertom održanim 2. septembra stavljena je tačka na četvrto izdanje Sarajevo Chamber Music Festivala. Festival u čijem je fokusu ove godine bio opus Ludwiga van Beethovena, tokom petodnevnog koncertnog programa ponudio je neka od najznačajnijih djela iz kamernog stvaralaštva jednog od najvećih genija umjetničke muzike, u izvedbi vrhunskih umjetnika.

 

Sarajevskoj publici su se u protekloj koncertnoj večeri, uz članove Manhattan String Quarteta predstavili pijanist Christopher Taylor, violinistica Deborah Wong, te istaknute bosanskohercegovačke umjetnice violončelistica Belma Alić i violinistica Violeta Smailović-Huart. Da bi publika na što bolji način doživjela magiju kamernih djela Beethovena, o repertoaru koncerta u kratkom 20-minutnom uvodnom predavanju govorio je dr. Ivan Čavlović, povevši tako prisutne na istraživanje umjetničkih sadržaja najavljenih djela. Prije početka zvaničnog koncertnog programa, publici su se, uz Ivana Čavlovića, obratili i izvršna direktorica Festivala Amila Ramović i umjetnički kodirektor i član Manhattan String Quarteta Chris Finckel izrazivši zadovoljstvo velikim uspjehom ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Zanimljivo je da su organizatori naveli da je uz Norvešku ambasadu  i druge sponzore publika bila jednako važan podržavaoc Festivala, pri čemu je SCMF postao prostor koji nije fokusiran na prezentaciju, nego na traženje tačke susreta u kojima se prepoznaju publika i izvođači.

 

scmf-2014-kraj2

 

Kako zvuči kada umjetničke snage udruže ponajbolja bosanskohercegovačka violinistica i jedan od vodećih američkih pijanista, prvom izvedbom koncertnog repertoara pokazali su Violeta Smailović-Huart i Christopher Taylor. Dinamični duo prisutne je oduševio izvrsnom izvedbom Sonate za violinu i klavir br. 8, op. 30, br. 3 u G duru, balansirajući između virtuoznih s jedne, i sjetnih i meditativnih momenata s druge strane, te na taj način kreirajući izvedbu za pamćenje.

 

Nakon Sonate, program je nastavljen Triom za violinu, violu i violončelo koji su izveli Deborah Wong violina, John Dexter viola i Belma Alić violončelo. Dopadljivo djelo bečkog majstora pod jasno uočljivim utjecajima Haydna i Mozarta, odabrani trio je izveo požrtvovano i izuzetno uspješno, uprkos donekle otežanim uvjetima usljed ispunjenosti dvorane preko uobičajenih kapaciteta, pokazujući sinhronizaciju i koordinaciju na najvišem nivou. Pretapanje instrumentalnih boja iz početnog stava preneseno u ljupki Adagio ma non tanto e cantabile, preko odlučnog trećeg stava, zaključeno je energičnim Prestom i izmamilo je još jedan buran aplauz publike koja je time nagradila trud američko-bosanskog tria.

 

scmf-2014-kraj1

 

Koncertni događaj, a samim time i festivalska dešavanja u okviru ovogodišnjeg SCMF-a izvedbom Tria za klavir, violinu i violončelo op. 97, B dur zatvorili su članovi Manhattan Quarteta Curtis Macomber, violina, Chris Finckel, violončelo i Christopher Taylor klavir. Ovaj trio komponovan 1811, poznat je i pod nazivom Nadvojvoda prema nadvojvodi Rudolfu, jednom od najvažnijih kompozitorovih pokrovitelja u to vrijeme. Snažnom, virtuoznom i nadasve izuzetno nadahnutom izvedbom u kojoj su prisutne počastili vrhunskim muziciranjem, američki muzičari su na najbolji mogući način zaključili ovogodišnje festivalsko izdanje.

 

Ovacije i  višeminutni aplauz na kraju koncerta mogao bi se shvatiti i kao suma utisaka publike za ovogodišnji Sarajevo Chamber Music Festival koji sa svakim novim izdanjem privlači sve veći broj ljudi željnih vrhunskih kulturnih događaja u bosanskohercegovačkoj prijestolnici. Misija približavanja vrhunske umjetnosti svim ljudima bez obzira na finansijsku moć pokazala se uspješnom i učinila SCMF jednim od najvažnijih festivalskih događaja Sarajeva i BiH, te pokazala da ovaj festival ima vjernu publiku. Stoga, ostaje da s nestrpljenjem iščekujemo mini jubilej uobličen u peto izdanje, uz 60. godišnjicu suorganizatora Festivala Muzičke akademije u Sarajevu. Do augusta 2015!

 

scmf-2014-kraj4

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook