Takmičarski program 20. SFF-a

Provokativni film 'Zemlja oluja' pred festivalskom publikom: Koliko društvo može biti homofobično?

Kultura17.08.14, 20:10h

Provokativni film 'Zemlja oluja' pred festivalskom publikom: Koliko društvo može biti homofobično?
"Zemlja oluja" je jedan od filmova ovogodišnjeg SFF-a koji se bavi problemom homoseksualnosti, a govori o otkrivanju i prihvatanju seksualnosti na brutalan i nimalo sentimentalan način

 

Film "Zemlja oluja" mađarskog redatelja debitanta Ádáma Császija večeras se prikazuje u okviru Takmičarskog programa igranog filma 20. Sarajevo film festivala (SFF). Ovim povodom, ekipa filma prošetala je crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, predstavivši se sarajevskoj publici.

 

"Zemlja oluja" je jedan od filmova ovogodišnjeg SFF-a koji se bavi problemom homoseksualnosti, a govori o otkrivanju i prihvatanju seksualnosti na brutalan i nimalo sentimentalan način.



Uloge su, između ostalih, ostvarili András Sütő, Ádám Varga, Sebastian Urzendowsky, Enikő Börcsök...
 

Redatelj Császi je na današnjoj pres-konferenciji istakao da se film bavi homofobijom i potragom za identitetom dvojice mladića koji moraju napustiti sve u šta su do sada vjerovali, odnosno tradicionalnu zajednicu i religijska uvjerenja.



- Htio sam pokazati koliko društvo može biti homofobično - naglasio je.


Császi je kazao da je odabir glumaca za ovaj film trajao oko osam mjeseci, jer je prvenstveno htio da vjeruje glumcu, dodajući da ih nije tražio na osnovu njihovih glumačkih sposobnosti, već karaktera.

 

Glavna uloga pripala je glumcu Andrásu Sütőu koji u filmu glumi nogometaša. Kazao je da se dugo pripremao za ovu ulogu, jer o nogometu nije znao ništa.



- Nekoliko mjeseci sam učio sve o nogometu, ali ne samo način igre i tehniku, već njihovu gestikulaciju te na koji način nogometaši reagiraju jedan na drugog, a posebno na suca - kazao je.


Glumac Adam Varga kazao je da ni jedan od njih dvojice nema diplomu za ovaj posao, ali da su obojica profesionalni glumci.



(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook