FOTO/ Izložba u povodu 100. godina od Prvog svjetskog rata

'Lako je sad pričati' pred sarajevskom publikom do 23. augusta

Kultura14.08.14, 21:10h

'Lako je sad pričati' pred sarajevskom publikom do 23. augusta
Izloženi su radovi dvadeset umjetnika iz Njemačke, Češke, te Bosne i Hercegovine koji su pristupili ratu iz mnogih i novih uglova


U Galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu večeras je otvorena izložba "Lako je sad pričati - 100 godina od početka Prvog svjetskog rata“.

 

Izloženi su radovi dvadeset umjetnika iz Njemačke, Češke, te Bosne i Hercegovine koji su pristupili ratu iz mnogih i novih uglova. Svjedočimo gotovo svim oblicima ljudskog stvaralaštva od onih tradicionalnijih - slikarstva i skulpture, preko kolaža i asemblaža, sve do instalacije i video rada.

 

lako-je-sad-pricati-2

 

- Svaki autor je pronašao nešto što ga je asociralo na Prvi svjetski rat i pri tom potaklo na umjetničku kreaciju, bilo da je to markantni lik Franca Ferdinanda, sudbina Gavrila Principa, brojni izgubljeni životi ili tek stare crno-bijele fotografije - kazala je uime ove galerije Andrea Mekić, istoričarka umjetnosti.

 

lako-je-sad-pricati-4

 

Po njenim riječima, svaki rad u svom stilu, direktno ili posredno, govori o ratu, plete nikada ispričane priče o sudbini onih koji su ga preživljavali, sagledava njegove posljedice, ali u krajnjoj liniji također predstavlja svojevrstan odraz u ogledalu sukobima kojima danas svjedočimo.

 

Cilj izložbe, kako je dodala, koja se svakako može svrstati pod pojam angažovane umjetnosti jeste i u tome da se napravi poveznica između sadašnjosti i naše prošlosti, makar ona bila prije stotinu godina.

 

lako-je-sad-pricati-3

 

Naposljetku se može reći da ova izložba, iako za svoju glavnu temu uzima rat, radovima prikazanim na njoj i manje ili više prikrivenim komentarom, koji se kroz njih provlači, neporecivo poziva na mir.

 

Svi zainteresovani posjetioci će radove moći pogledati do 23. avgusta.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook