VIDEO/ FILMSKA BERBA IZ NAŠIH SOKAKA

Kakvi se danas filmovi snimaju u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Kosovu?!?

Kultura14.08.14, 12:17h

Kakvi se danas filmovi snimaju u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Kosovu?!?
Predstavljamo filmove koji stižu sa prostora ex-yu, a koji se prikazuju na ovogodišnjem, jubilarnom Sarajevo Film Festivalu... Saznajte kakvi se filmovi snimaju u našem susjedstvu

 

JEDNAKI - omnibus grupe reditelja (Srbija): Kroz lične priče dječaka i djevojčica koji su rođeni, odrastaju i sazrijevaju u teškim društvenim okolnostima, omnibus "Jednaki" govori o pravima djece i problemima s kojima se suočavaju najmlađi članovi našeg društva. Svaka se priča bavi specifičnom temom i ima vlastitog heroja.


Film „Jedanaki“ je omnibus više mladih srbijanskih reditelja i jedini sa BHS područja koji je ušao u takmičarski program SFF-a. Na programu je u nedjelju, 17. avgusta - Narodno pozorište u 14 sati.


 

TRI PROZORA I VJEŠANJE, Isa Qosja (Kosovo): Godinu dana nakon rata na Kosovu, u jednom tradicionalnom selu, u kojem se život postepeno obnavlja, učiteljica Lushe pod pritiskom vlastite savjesti pristaje razgovarati sa stranom novinarkom. U intervjuu Lushe priznaje da su nju i još tri seljanke silovali srpski vojnici. Nakon što otkriju da je Lushe ta koja je pričala s novinarkom, muški stanovnici sela započinju kampanju mržnje protiv nje i njenog malog sina, pokušavajući ih prisiliti da napuste selo.


Ovaj film je dubinski portret jednog sela na Balkanu koje je mikrokosmos patrijarhalnosti i seoskog načelnika koji očajnički želi kontrolirati lokalni život. To je i osvrt na rituale koji ne samo da naglašavaju rodnu nejednakost, već i odsustvo slobode izražavanja među muškarcima.


"Tri prozora i vješanje" je novi film Ise Qosje, koji je za film "Kukumi" dobio Specijalnu nagradu žirija na SFF-u 2006. Film je u Takmičarskom programu 20 SFF-a. Prikazuje se u utorak, 19. avgusta - Narodno pozorište u 11.30 i 20 sati.


VARVARI, Ivak Ikić (Srbija): Debitantski film „Varvari” scenariste i reditelja Ivana Ikića, po mišljenju srpskih medija, pomalo podsjeća na „Klip” Maje Miloš, pomalo i na „Tilva Roš” Nikole Ležaića, što je filmu i vrlina i mana. Ovo je još jedan film koji govori o maloljetnim huliganima, fudbalskim navijačima kojima smisao boravka na tribinama nije sport ili sportsko viteštvo, već nasilništvo po uzoru na starije idole u društvu izgubljenih vrijednosti.


Film „Varvari“ uspješno je prikazan na ovogodišnjem festivalu u Karlovim Varima. Na Sarajevo Film Festivalu prikazuje se u petak, 22. avgusta - Multiplex Cinema City u 12.15 sati.



SPOMENIK MAJKLU DŽEKSONU, Darko  Lungulog (Srbija): U umirućem gradu u Srbiji, stari komunistički spomenik je uklonjen sa trga. Marko, sanjar, na rubu je razvoda od ljubavi svog života, Ljubinke. Ona je razočarana u njega i u život u srbijanskoj provinciji. Iz očajanja, on dolazi na ideju da komunističku statuu zamijeni spomenikom Majklu Džeksonu, da bi spasio svoj umirući grad i ponovo zaveo svoju suprugu.


Marko ubjeđuje svoje najbolje prijatelje da mu pomognu. Ali, gradonačelnik njihovog grada ima svoje planove, i koristi desničarsku grupu “Očisti Srbiju” da uništi Markov san.


Film je pobjednik Festivala u Herceg Novom, a žanrovski gledano može se odrediti kao tranizcijska komedija. Na programu je u četvrtak, 21, avgusta - Multiplex Cinema City u 12.15 sati.

 


BROJ 55, Kristijan Milić (Hrvatska): Ratna akciona drama snimljena prema istinitom događaju iz 1991. godine, koja prati skupinu hrvatskih vojnika koji upadaju u zasjedu i naposlijetku stradavaju. Dok traje njihova borba protiv nadmoćnijeg agresora, film paralelno prati pokušaje njihovog spašavanja.


Ovaj film je aposlutni pobjednik Puslkog festivala, odvuševio je publiku, a i kritika ga je označila kao veoma važan projekat na noviju hrvatsku kinematografiju.

 

Na ovogodišnjem SFF-u prikazuje se u subotu, 23. avgusta - Multiplex Cinema City u 12.15 sati.



MOST NA KRAJU SVIJETA, Branko Ištvančić (Hrvatska, BiH): Most na kraju svijeta“ reditelja Branka Ištvančića, rađen je po scenariju bosanskog pisca Josipa Mlakića. Ovaj hrvatski film bavi se životom bosanskih Hrvata koji su se doselili u napuštena sela hrvatskih Srba. Film je dobio solidne ocjene na ovogodišnjem festivalu u Puli.


Na repertoaru ovogodišnjeg SFF-a je u subotu, 23. avgusta - Multiplex Cinema City u 16.45 sati.

 


TOP JE BIO VREO, Boban Skerlić (Srbija, BiH): Svoju premijeru u Sarajevu imat će i film Bobana Skerlića „Top je bio vreo“ koji se bavi opsadom Sarajevu kroz priču jednog srpskog dječaka, Film je u Srbiji izazavao mnoge kontroverze, autor romana po kojem je sniman film, Vladimir Kecmanović, javno se ogradio od ovoga ostvaranja i načina na koji je reditelj Skerlić završio i poentirao svoj film. U svakom slučaju, film za koji će se tražiti karte više.


Prikazuje se u nedjelju, 17. avgusta - Multiplex Cinema City u 21 sat.


 

NEPOSLUŠNI, Mina Đukić (Srbija): Leni i Lazar su kao djeca bili najbolji prijatelji. Kada se, nakon dugog izbivanja u inostranstvu, Lazar vraća na sahranu svog oca, Leni žudi da se ponovo zbliži sa srodnom dušom iz djetinjstva, ali je još uvijek peku godine njihove udaljenosti. Ipak, u pokušaju da pobjegne od dosadne svakodnevnice života odraslih, Leni će s Lazarom krenuti na neplanirano putovanje biciklom kroz prelijepe, suncem ogrijane predjele.


Debitansko ostvarenje Mine Đukić je svoju premijeru imalo na ovogodišnjem Sundance festivalu. Prikazuje se u subotu, 16. avgusta - Narodno pozorište u 16 sati.


ČEFURJI RAUS, Goran Vojnović (Slovenija, BiH): Urađen po istoimenom književnom bestseleru, film Gorana Vojnovića je socijalna drama o životu mladih Južnjaka (čefurja) u Sloveniji. Film je doživio veliki uspjeh u kinima Slovenije, a sada gradi svoj put do publike u regionu.


Na programu ovogodišnjeg SFF-a je u utorak, 19. avgusta - Multiplex Cinema City u 16.45 sati.

 


MI IDEMO SVOJIM PUTEM 2, Miha Hočevar (Slovenija): Drugi dio dječijeg filmskog hita GREMO MI PO SVOJE/MI IDEMO SVOJIM PUTEM događa se u izviđačkom kampu u Posočju. Nevaljali dječaci izviđači i njihov starješina vratili su se u staru dolinu, ali njihov uobičajen raspored poremeti dolazak odreda štajerskih izviđača pod vodstvom izrazito takmičarski nastrojenog starješine. Tvrdoglavost oba komandira vodi u haotični rat između kampova, sve dok ne pronađu zajedničkog neprijatelja - inspektoricu koja želi da vidi da li svi poštuju nova evropska skautska pravila.  Reditelj ovog komercijalnog dječjeg filma je Miha Hočevar.


Na Sarajevo Film Festivalu se može pogledati u ponedjeljak, 18. avgusta - Multiplex Cinema City u 19 sati.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook