DEPO preporuka iz ovogodišnjeg programa

Top pet filmova koje vrijedi pogledati u Ljetnom kinu 20. SFF-a

Kultura11.08.14, 15:21h

Top pet filmova koje vrijedi pogledati u Ljetnom kinu 20. SFF-a
Za nekoliko dana počinje 20. Sarajevo Film Festival, a kao i obično, filmovi koji će biti prikazani u Ljetnom kinu HT Eronet izazivaju najviše pažnje. Pregledali smo program Ljetnog kina HT Eronet, te vam donosi pet filmova po našem izboru, a koje ne biste smjeli propustiti.

 

 

Pasja ljubav (15. august)


Iako smo očekivale da će ovogodišnji jubilarni 20. Sarajevo Film Festival otvoriti neko recentnije filmsko ostvarenje, ni film Pasja ljubav nije loš izbor.


Nakon što je stupio na scenu kao pobjednički film festivala u Cannesu 2000. godine, film Pasja ljubav Alejandra Gonzáleza Iñárritua uspješno je osvojio pohvale i priznanja filmskih kritičara, snimatelja i reditelja.


Film je nazvan „prvim klasičnim filmom nove decenije“, a 2001. godine je nominiran i za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku. Film se otvara kinetičkom, kostolomnom scenom automobilske nesreće, da bi u nastavku maštovito isprepleo priče triju žrtava: mladića Octavija, koji je zaljubljen u suprugu svog nasilnog brata, lijepe meksičke manekenke Valerije, kojoj je dobar fizički izgled najbitnija stvar u životu, i El Chivija, bivšeg plaćenog ubice kojeg je vlastita porodica odbacila.


Film je, u konačnici, potresna, duboko emotivna pohvala životu, gubitku i borbama pasa na opasnim ulicama Meksika. Glavni glumac filma Gael Garcia Bernal pojavit će se na projekciji filma.

 

 


Otok ljubavi (16. august)

 

otok-ljubavi


Otok ljubavi najnovije je ostvarenje bh. rediteljke Jasmile Žbanić, koja nam ovog puta donosi nešto drugačiji film nego što smo to od nje navikli. Naime, riječ je o komediji.


Grebo i njegova supruga Liliane u poodmakloj trudnoći provode svoj pošteno zasluženi odmor u popularnom jadranskom odmaralištu. Sve je uključeno u cijenu! Sunca, plivanja i zabave koliko im je srcu ćejf. Nemoguće je zamisliti da bi na tako idiličnom odmoru išta moglo krenuti po zlu!


Uz večer karaoka, Grebo, sarajevski roker, u kojeg se Liliane svojevremeno zaljubila, očarava sve goste u odmaralištu. Ipak najveće iznenađenje večeri je njihov susret s misterioznom Florom. Ova karizmatična mlada žena ubrzo će njihov mladi brak staviti na kušnju. Tajne iz prošlosti ne mogu dugu ostati skrivene na Otoku ljubavi.

 


 

Redoslijed nestanaka (17. august)

 

redoslijed-nestanaka


Film Redoslijed nestanaka reditelja Hansa Pettera Molanda bit će prikazan 17. augusta.


Norvežanin Nils, samozatajan i marljiv muškarac, upravlja snažnom grtalicom zahvaljujući kojoj ceste i planinski prevoji u negostoljubivom, zamrznutom kraju u kojem živi ostaju prohodni tokom zime. Upravo kada je zbog svojih zasluga proglašen građaninom godine, prima vijest da mu je sin umro zbog predoziranja heroinom. Odbijajući da prihvati zvanično utvrđen uzrok sinovljeve smrti, Nils se upušta u tajnu potjeru za njegovim navodnim ubicama. Iznenađujući slijed događaja ga prisiljava da se pretvori u nesalomivog i zastrašujućeg heroja podzemlja, čij stvarni identitet nikome nije poznat. Film se oslanja na crni humor kako bi ispratio Nilsove poduhvate u svijetu gangstera, a karakterizira ga precizno razrađen prikaz mentaliteta švedskih, norveških i srpskih gangstera, pri čemu se Bruno Ganz pojavljuje u ulozi šefa srpske mafije.

 


Ida (19. august)

 

ida


Reditelj Pawel Pawlikowski sarajevskoj publici predstavit će se filmom Ida, čija radnja se dešava u Poljskoj 1962. godine.


Lijepa osamnaestogodišnjakinja Anna se sprema da postane opatica u samostanu u kojem živi od djetinjstva, kada je ostala siroče. Anna saznaje da ima tetku, majčinu sestru Wandu, koju mora posjetiti prije nego što se zaredi. Zajedno, dvije žene kreću na put upoznavanja jedna druge, kao i spoznavanja vlastite prošlosti. Anna otkriva da njena tetka nije samo bivša tvrdokorna komunistička tužiteljica poznata po osuđivanju svećenika i drugih osoba na smrt, već da je i Jevrejka. Saznaje da je i ona Jevrejka, i da joj je pravo ime Ida. To otkriće Annu, sada Idu, navodi na potragu za istinom o vlastitim korijenima i porodici. Ida je prisiljena da bira između identiteta stečenog rođenjem i religije koja ju je spasila od smrti u vrijeme nacističke okupacije Poljske. Wanda se, pak, mora suočiti s odlukama koje je donijela tokom Drugog svjetskog rata, kada je odabrala odanost ideji naspram odanosti vlastitoj porodici.

 

 

Čarolija na mjesečini (23. august)

 

carolija-na-mjesecini


Jubilarni 20. Sarajevo Film Festival zatvorit će novi film Woodyja Allena, Čarolija na mjesečini, romantična komedija smještena u dvadesete godine prošlog vijeka, u raskošni primorski kraj u južnoj Francuskoj. Vješti mađioničar nastoji raskrinkati ženu za koju vjeruje da se lažno predstavlja kao spiritualni medij. Slijedi niz, u svakom smislu, magičnih događaja koji glavne likove izbacuju iz cipela. Najuspješniji trik filma Čarolija na mjesečini jeste to da nas sve uspije obmanuti.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook