POSLUŠAJTE DJELA SVJETSKIH KOMPOZITORA

Sarajevo Chamber Music Festival od 25. augusta do 2. septembra u Domu oružanih snaga BiH

Kultura11.08.14, 12:04h

Sarajevo Chamber Music Festival od 25. augusta do 2. septembra u Domu oružanih snaga BiH
Sarajevo će od 25. augusta do 2. septembra ponovo zazvučati vrhunskim ostvarenjima umjetničke muzike uz programe vodeće regionalne smotre kamerne muzike - Sarajevo Chamber Music Festivala, navodi se u saopćenju.

 


Ovaj projekt u bh. prijestolnici odvija se po četvrti put. Nakon prošlogodišnjih izdanja koja su u fokusu imali opuse Shostakovicha, Schuberta, Dvořáka, Mozarta i Brahmsa, ove godine publika Festivala imat će priliku slušalački istražiti kamerna djela Ludwiga van Beethovena.


Zahvaljujući podršci, organizatori, Muzička akademija u Sarajevu i Manhattan String Quartet, kao i uvijek ovaj Festival besplatno poklanjaju građanima i gostima Sarajeva, sa idejom da je iskustvo umjetnosti osnovno ljudsko pravo i da pristup umjetnosti ne bi trebao biti limitiran finansijskom moći mogućeg slušatelja. U ovom odnosu, u proteklim godinama SCMF je izgradio odnos posebnog zajedništva sa publikom, koja je, prema učenjima savremene muzikologije, ravnopravan učesnik muzičkog događaja, kao karika u lancu prenošenja umjetničke poruke koju odašilje kompozitor, a prenose izvođači.


Pune dvorane Doma Oružanih snaga BiH prihvatile su, u proteklim izdanjima SCMF-a, ideju Muzičke akademije da festival umjetnosti treba da ima fokus na supstancu i da bude antiteza ispraznom društvu spektakla kao manifestacija buđenja duha, a ne dekoracija tmurne stvarnosti. Zbog toga su programi festivala koncipirani tako da ne podilaze trendovima zabave i «lakih nota», nego nastoje da kroz izvedbe vrhunskih svjetskih muzičkih umjetnika publici omoguće direktan kontakt sa suštinom umjetničkog muzičkog djela. Upravo zbog toga, za one koji susret sa djelima žele da prodube, svaku koncertnu večer, od petka, 29. augusta do utorka 2. septembra, ugledni predavači će u 19.00 sati ponuditi kratka predavanja, uvod u slušanje djela, čija će izvedba otpočeti u 19.30.


Za vrhunske izvedbe i ove godine pobrinut će se rezidentni ansambl  i suorganizator Festivala, njujorški Manhattan String Quartet koji čine Chris Finckel, Calvin Wiersma, John Dexter i Curtis Macomber. Posebnu pažnju publike privući će i praizvedba djela naručenog za Manhattan String Quartet za ovogodišnje izdanje SCMF-a, ''Cross Bowing'' savremenog bh. kompozitora Ališera Sijarića. Pored Manhattan String Quarteta, vrijedi posebno najaviti ponovno gostovanje Christophera Taylora, koji će ovim nastupom završiti svoj trogodišnji ciklus rezidentnog pijaniste SCMF. Tri koncertne umjetnice čine dodatak stalnom koncertnom timu SCMF 2014: uz violinisticu Deborah Wong, to su i dvije profesorice sarajevske Muzičke akademije, Violeta Smailović-Huart, proslavljena bh. violinistica sa francuskom adresom te Belma Alić, vodeća čelistica mlađe generacije u našoj zemlji, koja već nekoliko godina unazad ostvaruje solističke i kamerne nastupe visokih umjetničkih dometa.


Uz koncertni program, Sarajevo Chamber Music Institute ostvaruje snažnu pedagošku dimenziju Festivala. U tradicionalnom radnom pohodu desetina mladih muzičara iz BiH i regije, koji će ove godine trajati od 25. augusta do 1. septembra, a sadržavat će  programe radionica, majstorskih kurseva i predavanja, odabrani mladi muzičari dobit će priliku da nauče tajne majstorskog muziciranja od vrhunskih svjetskih umjetnika i predavača na čuvenim svjetskim univerzitetima, a njihov će rad biti predstavljen i zajedničkim koncertom na pozornici Doma oružanih snaga BiH 1. septembra. Program SCMI etabliran je kao vodeći program ove vrste u oblasti kamerne muzike na prostorima našeg regiona.


Američki tim SCMF-a koordiniraju kordirektori Festivala Chris Finckel i Dino Mulić, a sarajevski Ivan Čavlović i Amila Ramović, dok Sarajevo Chamber Music Institute koordiniraju Belma Alić i Marija Bajo, uz predano učešće nastavnika, saradnika i studenata sarajevske Muzičke akademije,  Festival je dio Koncertne sezone Muzičke akademije čiji je direktor prodekan Vedran Tuce.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook