Zeleno rješenje

Prave baterije od opušaka!

Tehno07.08.14, 09:25h

Prave baterije od opušaka!
Nakon što ste završili s pušenjem cigarete, bacili ste opušak u smeće. Ne mora biti tako jer su korejski naučnici našli način kojim opušak od cigarete može biti itekako koristan.

 

Južnokorejski naučnici objavili su da su otkrili nov način prenamjene opušaka u materijal koji može pohraniti energiju za punjenje svega, od mobitela do električnih automobila.

 

U utorak u časopisu Nanotechnology objavljena je studija istraživača sa seulskog državnog univerziteta koja pokazuje transformaciju opušaka. Oni se uglavnom sastoje od vlakana celuloznog acetata, pa ih se smatra toksičnima i štetnima za okoliš ali ih se može preraditi u koristan materijal, prenosi Hina.

 

"Naša je studija pokazala da se iskorišteni opušci mogu preraditi u vrijedan karbonski materijal i to veoma jednostavnim postupkom koji istovremeno pruža i zeleno rješenje energetskih potreba današnjice", rekao je profesor i koautor studije Jongheop Yi.

 

Krajnji rezultat je tzv. superkapacitator, a naučnici kažu da on pohranjuje više energije, brže se puni i dulje traje od postojećih sličnih proizvoda.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook