Da vam noge dođu do izražaja

Evo kako odabrati pravi model sandala

ŽENA iN06.08.14, 08:34h

Evo kako odabrati pravi model sandala
Nosite li cipele broj 40 i više pazite da odabirom modela cipela dodatno ne povećate stopalo.

 


Obožavate sandale sa seksi remenčićima, no ne možete naći idealne?


Odnosno kupite barem jedan takav model u svakoj sezoni, no već nakon prvog nošenja shvatite da to i nije najbolje rješenje za vas - noga djeluje kao 'šunkica' u mreži koju čine remenčići sandala, što je neugodno za nositi, ali i ružno vidjeti.


Isto tako, sviđaju vam se otvori na sandalama no, kao da su oni mamac za vaše prste - provire baš kako ne treba narušavajući sklad novih sandala.


Drage moje, s ovim se problemima svakog dana susreće na tisuće žena. U čemu je tajna? Širina i duljina stopala, tip prstiju, noktiju, ali i boja put uvelike ovise o tome kakve ćete sandale nositi- hoće li one biti s otvorenim prstima, s remenčićima, u nekoliko boja, s ukrasima, s 'narukvicom' oko nožnog zgloba, s visokom ili niskom potpeticom. Da vam olakšam odgovore, definirat ću četiri osnovna tipa stopala i dati savijete kako u skladu s time odabrati idealan model ljetne obuće. 


(Pre)malo, usko stopalo


Žene s ovakvim stopalima najčešće su sitne i niske pa prirodno teže štiklama koje im dodaju željene centimetre. Prilikom odabira sandala treba paziti na 'pad' cipele i na otvor za prste. Što to znači? Kako se ne bi dodatno smanjilo stopalo 'otvor' na cipelama treba biti širok, odnosno trebali bi se u sandali vidjeti prsti. Isto tako 'nagli pad' stopala optički skraćuje stopalo pa pazite da visina potpetice ne bude previše visoka.


Koji tip potpetice odabrati?


Pravilo je da što je osoba niža, to je tanja potpetica. I još jedan mali korisni savjet na kraju: pazite na boju laka za nokte- birajte jače nijanse koje optički neće smanjiti stopalo.


Malo, ali punije stopalo


Žene s manjim, ali punijim stopalom najčešće griješe birajući sandale s remenčićima. Upravo taj model dodatno smanjuje stopalo i naglašava njegovu širinu. Volite li remenčiće odaberite model sandala širokih remena koji će se križati tako da u nekoliko boja prate duljinu stopala. Na taj način će stopalo dobiti optičku duljinu. Isto tako, model sandale otvorenih prstiju i pete idealan je za ovaj tip stopala. Imate li skladne listove možete nositi i modele čiji se remenčići kopčaju oko zgloba.


Stopalo srednje dužine


Stopalo srednje dužine može biti usko ili široko i o tome ovisi kakav ćete tip sandale odabrati. Imate li usko stopalo vjerojatno imate i uske i duguljaste prste. Naglasite eleganciju takvog stopala modelom sandala koji podjednako otkrivaju i prste i petu. Prilikom odabira modela poigrajte se i bojama kože ili tkanine.

Neka svjetlija boja bude na prednjem dijelu, a tamnija na peti. Isto vrijedi i ta ukrase- neka oni budu na prednjoj strani. Šira stopala imaju kraće i deblje prste koji će izgledati duguljasto u modelu sandala s remenčićima. Neka remenčići budu širi i stilizirani jedan preko drugog kako bi se stvorili 'V' dijelovi koji optički sužavaju stopalo. Isto tako optički će suziti stopalo i modeli zatvorenih prstiju, a otvorene pete. O tipu potpetice ovisit će visina i građa noge- što su listovi noge dominantniji neka bude šira potpetica.


Veliko stopalo


Nosite li cipele broj 40 i više pazite da odabirom modela cipela dodatno ne povećate stopalo. Koji je model sandala i tip izreza idealan za velika stopala? Pristaju vam modeli stiliziranih 'polu čizmica' koji su ukrašeni detaljima koji prate liniju stopala s otvorom kroz kojeg se samo naziru prsti.


Isto tako pristaju vam klasične sandale otvorenih prstiju i pete s time da pazite da je otvor na prednjici sandale četvrtasti. Imate li veliko i široko stopalo nosite detalje na prednjoj strani stopala poput stiliziranih lančića, mašni… Svi ti detalji na ristu optički smanjuju stopalo.

 

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook