Umjetnička galerija BiH

Nakon 30 godina ponovo pred sarajevskom publikom: Izložba umjetničke grupe Prostor Oblik

Kultura02.08.14, 11:12h

Nakon 30 godina ponovo pred sarajevskom publikom: Izložba umjetničke grupe Prostor Oblik
Ova grupa obuhvata devet bh. umjetnika (Ljubomir Perčinlić, Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, Edin Numankadić, Bekir Misirlić, Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić, Radoslav Tadić i Mustafa Skopljak) koji se ranih sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća odlučuju za djelovanje u sferi bespredmetne umjetnosti

 

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu u subotu, 2.augusta, u 19.00 sati, bit će otvorena izložba umjetničke grupe Prostor Oblik.

 

Ova grupa obuhvata devet bh. umjetnika (Ljubomir Perčinlić, Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, Edin Numankadić, Bekir Misirlić, Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić, Radoslav Tadić i Mustafa Skopljak) koji se ranih sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća odlučuju za djelovanje u sferi bespredmetne umjetnosti.

 

Oni sasvim sigurno nisu prvi koji se apstrakcijom bave u bh. slikarstvu i skulpturi, ali je djelovanje ove grupe ostavilo snažne posljedice, ne raskidajući samo s tradicionalnom umjetnosti, već i sa svojom generacijom koja je u tom period nadahnuće tražila u različitim oblicima neorealizma i neoromantizma, te uživala veliku popularnost kod publike i kritike.

 

Grupa je bila aktivna sedamdesetih i osamdesetih godina organizirajući nekoliko zajedničkih izložbi.

 

Večerašnja Izložba u Sarajevu, koja će biti otvorena do 5. septembra, koncipirana je prije dvije godine i prestavljena je najprije u Kunstmuseum Liechtenstein u Vaduzu, zatim u Kunstmuseum Kloster Unser Lieben Frauen u Magdeburgu i Tiroler Landesmuseen Ferdinandeum u Innsbrucku.

 

prostor-oblik1

 

Nakon gotovo trideset godina radovi grupe Prostor Oblik ponovno se predstavljaju sarajevskoj publici.

 

Najveći dio izložbe čine djela iz kolekcije Umjetničke galerije BiH, saopćeno je iz te galerije.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook