U SARAJEVSKOJ KNJIŽARI BUYBOOK

'Mundijal kroz istoriju': Promocija knjige Borisa Latinovića

Kultura08.07.14, 11:18h

'Mundijal kroz istoriju': Promocija knjige Borisa Latinovića
U četvrtak, 10. 7. 2014. u knjižari sarajevskoj knjižari Buybook, održat će se promocija knjige 'Mundijal kroz historiju' Borisa Latinovića. Fenomen Mundijala je do danas ostao neobjašnjivi i neiscrpni izvor inspiracije cjelokupnog fudbalskog (a može se slobodno reći) i globalnog auditorijuma. Kako drugačije objasniti činjenicu da će ovog ljeta (od 12. juna do 13. jula) svako od nas biti jedna od 'kapi u moru+ nekoliko milijardi pasioniranih fanatika ovog najvećeg planetarnog sportskog događaja koji postoji

 Nismo zaboravili Olimpijske igre, ali u svijetu sporta Mundijal je, ipak, ispred i iznad svega. Svjetsko prvenstvo u fudbalu danas je jedan globalni fenomen, koji se prostire duž cijele naše planete. Ovaj put, domaćin jubilarne dvadesete smotre na kojoj učestvuju najbolje svjetske fudbalske reprezentacije biće Brazil. Nema sumnje da je svaki istinski zaljubljenik u fudbalsku magiju na kugli zemaljskoj ovu vijest dočekao i prihvatio sa ogromnom dozom ushićenja i zadovoljstva. Vjerovatno ne postoji osoba na ovoj planeti koja ne zna onu čuvenu krilaticu o Brazilu, kao “zemlji kafe, sambe i fudbala”. Najuspješnija fudbalska nacija svih vremena dočekaće krem fudbalskog univerzuma na svom tlu i pokušati vratiti titulu svjetskog šampiona u Južnu Ameriku nakon punih dvanaest godina i dva prethodna Mundijala na kojima su trijumfovale evropske reprezentacije (Italija 2006. i Španija 2010. godine).

 

Ova knjiga ima prevashodni cilj da mlađu populaciju upozna, a stariju podsjeti i bar na momente vrati na najzanimljivije i najinteresantnije detalje sa svih prethodnih devetnaest svjetskih prvenstava, kao i da najavi ovaj spektakularni dvadeseti Mundijal. Dočarati najveće i najpikantnije detalje, kuriozitete i rekorde, zbog kojih Mundijal danas zauzima apsolutno vodeće mjesto među svim sportskim događajima, istovremeno je veoma primamljiv, ali i izuzetno zahtjevan poduhvat. Zahtjevan, jer postoji neiscrpan izvor podataka koji drastično variraju od izvora do izvora. To se najviše odnosi na broj gledalaca na pojedinim utakmicama, gdje su razlike često i po nekoliko desetina hiljada, kao i na minute u kojima su postizani određeni golovi. Čak postoje i različiti podaci o strijelcima na pojedinim utakmicama, što je samo dodatno otežavalo i onako iscrpan i odgovoran posao prikupljanja i objedinjavanja tačnosti svih podataka. U vezi sa faktografskim podacima, pokušao sam maksimalno da se pridržavam najrelevantnijih izvora, a to je (u svakom slučaju) zvanična internet stranica FIFA.

 

Kako god, statistički parametri jesu bitan, ali svakako ne i najbitniji segment ove knjige. Osim što sam ostvario prevashodni cilj, da obradim ili bar spomenem apsolutno svaku utakmicu koja je odigrana na završnim mundijalskim smotrama, trudio sam se da u prvom planu bude literarna forma najupečatljivijih momenata, utakmica i golova na svim odigranim Mundijalima, koji su od njih i stvorili “modernu religiju” fudbalskih fanova i zaluđenika. Neko će (možda) ovu knjigu doživjeti kao mozaik subjektivnih asocijacija i deskripcija, sa donekle irealnim i artističkim pogledom na interpretaciju fudbalske igre. Uzbuđenje i strast svih nas, koji sa ogromnim nestrpljenjem iščekujemo početak ovog najvelelepnijeg fudbalskog praznika, odavno su u meni stvorili viziju da nam je jedna ovakva knjiga naprosto neophodna. Vi ćete najbolje procijeniti da li sam u tome i u kojoj mjeri uspio.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook