SVJETSKI POZNAT VIOLINIST

U Sarajevu sutra koncert virtuoza Stefana Milenkovića

Kultura07.07.14, 20:42h

U Sarajevu sutra koncert virtuoza Stefana Milenkovića
Svjetski poznati virtouz na violini Stefan Milenković održat će 8. jula u Narodnom pozorištu Sarajevo koncert humanitarnog karaktera, organiziran u okviru programa Festivala 'Baščaršijske noći'

Milenković će nastupiti uz klavirsku pratnju Srebrenke Poljak, a na programu će se naći djela L. van Beethovena, C. Saint-Saënsa, H. Wieniawskog i M. Ravela.

Sva sredstva od prodatih ulaznica bit će donirana Crvenom krstu BiH za pomoć ljudima nastradalim u poplavama koje su prije dva mjeseca pogodile BiH.

 

Stefan Milenković je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu naglasio da mu je drago opet biti u Sarajevu, iako ovaj put povod nije toliko lijep. Ipak, smatra da nesreće često povezuju ljude, te da ljudska podrška kada je riječ o ljudima stradalim u poplavama još uvijek nije nestala.

 

- Svim ljudima u poplavljenim područjima i dalje život nije normalan, niti će biti sigurno još dvije ili tri godine. Najvažnije je da do nastradalih dođe ono što im je najpotrebnije - kazao je on.

 

Podsjetio je da su koncerti humanitarnog karaktera već održani u Beogradu, Čikagu i Torontu, te podvukao da ga posebno obradovala podrška dijaspore.

 

Predstavljajući program sutrašnjeg koncerta, Milenković smatra da svaki program u klasici mora da bude edukativan, ali i popularan, te je upravo takav koncept odabrao i za sarajevski koncert.

 

Srebrenka Poljak kratko je kazala da su već prije dva mjeseca kada su do njih došle informacije o poplavama odmah odlučili da će koncert u Sarajevu biti humanitarnog karaktera, te se nada što većem odzivu publike kako bi i pomoć bila što veća.

 

Generalni sekretar Društva crvenog krsta BiH Branko Leko zahvalio je JU "Sarajevo art", organizatoru koncerta i Festivala "Baščaršijske noći", kao i Milenkoviću i Poljak na odluci da na ovaj način pomognu ljudima koje su pogodile poplave u BiH.

 

- Umjetnost i humanitarni rad trebaju ići ruku pod ruku, jer umjetnost ne poznaje ni granice ni entitete - podvukao je on.

 

Na koncertu će biti postavljena i kutija za donacije, dok je od do sada prodatih karata već sakupljeno oko 6.500 KM.

 

Stefan Milenković jedinstven je umjetnik izuzetno produktivne i dugotrajne scenske prisutnosti, profesionalizma i kreativnosti, nagrađen u Srbiji nagradama Umjetnik stoljeća (2002), Najhumanija osoba (2003), te Brand osobnost godine (2010).

 

Maestro MIlenković nastoji se kroz istraživanje općeljudskog i glazbenog naslijeđa i iskustva izravno povezati s publikom i ponuditi joj poticajne, energične i uzbudljive izvedbe.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook