DEPO TV/VELIKI ULAZAK "BINGA" U PREHRABENU INDUSTRIJU

Konačno, jedna uspješna priča iz BiH!!!

Biznis Klub05.07.14, 07:45h

Konačno, jedna uspješna priča  iz BiH!!!
Bingova farma koka nosilja ima kapacitet od 100 000 hiljada jaja, a na samome početku dobila dva najvažnija certifikata za standard na našem i međunarodnom tržištu – HASAP i HALAL. Na otvorenju, uz prisutvo velikog broj zvanica, osuđeno negativno djelovanje kantonalne i federalne birokratije prema bh. privredi i privatnom sektoru


U Ciljugama kod Živinica otvorena, uz prisustvo velikog broja zvanica iz javnog i političkog života, TK i BiH, velika farma koka nosilja. Farma je izgrađena po najmodernijim svjetskim standardima, a početak rada obilježila je dobivanjem HASAP i HALAL certifikata za standard; time se ova farma na samom početku svog rada izdvojila po dobivenim usvojenom standardu kvalitetu o odnosu na druge slične farme u BiH. Iza projekta stoji Bingo, dosad više poznat kao veliki trogovački lanac, ali koji sa ovim ali i nekim ranije pokrenutim projektima,  ulazi na velika vrata u proizvodnu djelatnost, ponajviše u prehrambenoj industriji.


“Projekat je vrijedan više od 10 miliona KM i nakon dvije godine smo konačno presjekli vrpcu. Farma ima kapacitet od 39 hiljada koka nosilja, a u planu je proširenje na broj od 100 hiljada. Na farmi trenutno radi oko 20 radnika sa područja opštine Živinice, a cilj je uposliti više od stotinu ljudi nakon izgradnje fabrike keksa i tjestenine koje je također u planu”, prezentirala je prisutnim medijima Tatjana Paunoski, PR kompanije Bingo doo Tuzla.

 

Projekat je podržala i općina Živinice, pa je načelnik ove općine Hasan Muratović imao čast da svečano presječe vrpcu za otvaranje farme.


“Mi realizujemo projekat najveće poslovne zone u BiH. Zona je površine 600 dunuma, a prvih 200 dunuma je dodijeljeno firmi Bingo koja će otvoriti nove fabrike. Preko 100 dunuma će biti pokriveno najmodernijim staklenicima i plastenicima za proizvodnju povrća”, pojasnio je Hasan Muratović, načelnik opštine Živinice.
 


Svečanosti otvaranja farme prisustovali su, između ostalih, i Bahrija Umihanić, premijer Vlade TK, kao i Branka Đurić, ministrica za turizam i okoliš u Vladi FBiH. 

 

O značaju ovog projekta ali i same kompanije Bingo za lokalnu i bh. zajednicu govorio je Jasmin Imamović, načelnik općine Tuzla:

 

-    Ponosan sam na činjenicu da je sjedište ovog velikog trgovinsko-proizvodnog lanica u Tuzli. Jer, u poslovnom sistemu „Bingo“ radi preko 5000 ljudi, a posredno, preko onih koji rade sa ovom komapnijom, i puno više. „Bingo“ postaje sve više i proizvodna firma što dokazuje i ovim projektom, a uskoro sa radom startaju i farme pilića, koza, šampinjona, a tu je već i prozovdnja korni flipsa, čipsa, sladoleda... Zbog kvaliteta svojih projekta, „Bingo“ ima podršku i Evrospke razvojne banke i drugih svjetskim finacijskih institucija. Zbog svega ovoga danas je „Bingo“ jedan od najvećih pozitvnih projekata u BiH“, istakao je Imamović.

 

Imamović se osvrnuo i na opstrukcije i blokade sa kojima se suretao ovaj projekat u fazi svoje realizacije. Naime, pune dvije godine se čekalo na razne vrste dozvola koje koje propisuje kantonalna i federalna birokratija. Danas je taj tromi i korumpirani sloj bh. društva najveća prepreka ekonomskom razvoju bh. društva i privatnog sektora, istaknuto je više puta prilikom svečanosti otvaranja ovoga značajnog proizvodnog projekta u Živinicama. O time je govorio i Bahrija Uhimanić, premijer Vlade KS, koji je, također, istaknuo da državna uprava i birokkratija mora mjenjati odnos prema privatnom sektoru, te da će njegova vlada raditi u tome pravcu.

 

Jaja iz ove farme već se nalaze u prodaji u svim Bingovim ali i u nekim drugim trgovačkim centrima u BiH.

 

DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook