BIT ĆE IZVEDENA U BRUSA BEZISTANU

Premijera predstave 'Priče starog tramvaja' 8. jula

Kultura04.07.14, 16:58h

Premijera predstave 'Priče starog tramvaja' 8. jula
Danas je u Muzeju Grada Sarajeva održana press konferencija s ciljem najave predstojeće premijere predstave ''Priče starog tramvaja'' u koprodukciji Altteatra i Studija lutkarstva Sarajevo.

 


Predstava „Priče starog tramvaja“ je zamišljena kao simulirana vožnja tramvajem, od Zemaljskog muzeja, preko Skenderije, Obalom preko Pošte do Vijećnice, Baščaršijom do Vječne vatre i Marijin dvora uz histrionsku, duhovitu i šarmantnu igru glumaca u predstavi. Scenografija je zamišljena kao rekonstrukcija prvog tramvaja, a video projekcije omogućile su virtuelni doživljaj putovanja kroz mjesta i vrijeme.


Strukturu čine četiri priče, povijesno smještene u četiri različita perioda, a pretpostavlja i interaktivno učešće publike.
    

Prisutnima se obratio Slaven Vidak, glumac Narodnog pozorišta Sarajevo i predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Altteatar Sarajevo zahvalivši se divnoj umjetničkoj i producentskoj ekipi s kojom je radio proteklih godinu dana na projektu, kao i Austrijskoj ambasadi u Sarajevu, glavnom pokrovitelju projekta, te svim ostalim pokroviteljima, sponzorima i prijateljima koji su dali svoju podršku jednoj ovakvoj divnoj priči, posebno istakavši Gerda Wocheina, kojem duguje projektnu ideju i bez čije podrške bi ovaj projekat mnogo teže našao put ka realizaciji.

 

press2-price-starog-tramvaja


Povod da se istražuje povijest i kultura grada Sarajeva, koji su dio našeg kulturnog identiteta, kao i da se publika bolje upozna sa njom, donekle je i vrijeme u kojem živimo gdje se i povijest falsificira, kazala je Dubravka Zrnčić Kulenović, voditeljica Studija lutkarstva Sarajevo i rediteljica predstave. Rad sa mlađim ljudima na istraživanju povijesti, ali i teatarskih znakova u predstavi stvorilo je proces koji je razigran i edukativan i bitan koliko i predstava.


„Potrebno je upoznati svoj grad da bi se više volio. U Sarajevo dolaze stranci, upoznaju ga, pišu o njemu, a mi sve podrazumijevamo. Mi kroz „Priče starog tramvaja“ želimo pokazali mališanima, ali i svima ostalima grad Sarajevo, od stranice do stranice, od stanice do stanice, a sve kroz čarobnu histrionsku igru koja je u stanju publiku zaigrati, učiniti sadržaj zapamtljivijim i zanimljivijim, jer su histrioni besmrtni kroz vrijeme i prostore“, rekla je Ljubica Ostojić, autorica teksta predstave.


Igor Skvarica, glumac u predstavi, nada se da će pozitivnu energiju koja je sve vrijeme bila prisutna u procesi uspjeti prenijeti  na publiku koja će poći na ovo putovanje, nazvali ga virtuelnim, interaktivnim ili pozorišnim, jer je to putovanje koje ide mnogo dalje i od predivnog prostora u kojem će se igrati, a i od same predstave.


Premijera predstave je 8. jula u 19 sati u Muzeju Sarajeva - Brusa bezistan, Abadžiluk br.10, Sarajevo.


Predstava će imati i pretpremijerno izvođenje 7. jula u 19 sati, a tog dana ulaz je slobodan. Prva i druga repriza su zakazane za 9. i 10. juli u 17 i 19 sati u Brusa bezistanu.


Projekat pripada kolažu programa u okviru obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.


Generalni sponzor je Austrijska ambasada u Bosni i Hercegovini, a sponzor Raiffeisen BANK BiH. Projekat su podržali Grad Sarajevo, Općina Centar, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti. Glavni medijski pokrovitelj je Federalna TV.


Medijski pokrovitelji su: eFM radio, Radio 8, Start Magazin, Doznajemo.com, Depo.ba, Maxi Stars magazin, Fashion Beauty Love portal i časopis Student.
 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook