FILMSKE PREMIJERE/The Woods are Still Green

Antiratna drama o Velikom ratu oduševila kritičare na Šangaj Film Festivalu

Kultura04.07.14, 00:38h

Antiratna drama o Velikom ratu oduševila kritičare na Šangaj Film Festivalu
Zajednički kreativno-produkcijski filmski projekat Marka Naberšnika i Roberta Hofferera „Drveće je još zeleno“ prikazan je u takmičarskom programu Šangaj Film Festivala, dobivši sjajne kritike u svjetskim filmskim medijima

 

Film nastao u zajedničkoj suradnji između slovenačkog reditelja Marka Naberšnika i austrijskog producenta Roberta Hofferera „The Woods are Still Green“ (Drveće je još zeleno) bio je jedan od glavnh događaja na upravo održanom Šangaj Film Festivalu, najvećem međunarodnom festivalu sedme umjetnosti u Kini.  Film je prikazan u glavnom takmičarskom programu i, iako nije dobio neku od glavnih nagrada, oduševio je tamošnju publiku i kritiku. Pravi panegerik film je dobio u prikazu koji što ga je objavio The Hollywood Reporter, po kojem je upravo ovaj film bio događaj festivala.

 

Film „The Woods are Still Green“ je minimalistička antiratna drama o trojici vojnika koji se zateknu u planinskoj dolini usred velikog granatiranja i njihov jedini cilj je sačuvati žive glave. Ali, ovo nije zaplet za kakav avanturistički ratni film, nego više služi kao komplot za dubiske medicacije o besmislu samog rata. 

 

„Tenzije iz Prvog svjetskog rata  je tema ovog skoro dvosatnog filma i, iako teme nije nova, ne radi se često, a ovdje je realizirana kao smrtno ozbiljna drama i efektna je priča o opstanku na prvoj liniji fronte. Kako se približava 100 godišnjica Velikog rata, sasvim je sigurno da će film izazvati pažnju distributera, a zbog stila kojim je film urađen bit će idealan materijal za filmske festivale, piše Elisabeth Kerr u Hollywood Reporteru o filmu.  U svome prikazu ona hvali glumce u filmu ali ponajviše način kako su Naberšnik i Hofferer postavili ovaj minimalistički antiratni film.

 

Robert Hofferer i Marko Nabešnik poznati su bh. filmskoj javnosti. Hofferer je bio partner u filmu Jasmina Durakovića „Sevdah za Karima“, a u producirao je i film sa bosanskom temom „Body Complete“. Marko Naberšnik je, pak, reditelj filmova koji su se prikazivali u BiH – „Pjetlov doručak“ i „Šangaj“.  Ovo je njihova prva zajednička producijsko-kreativna suradnja.

 

DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook