GALERIJA COLLEGIUM ARTISTICUM

Večeras otvorenje izložbe fotografija Gorana Kukića

Kultura07.07.14, 09:09h

Večeras otvorenje izložbe fotografija Gorana Kukića
U Gradskoj galeriji Collegium artisticum u Sarajevu, fotograf Goran Kukić predstaviće se izložbom fotografija, od 7. do 28. jula.

 


Izložba, koja će večeras biti otvorena u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu, kroz 12 ciklusa predstavit će najznačajniji dio Kukićevog opusa. Veliki dio radova je trebao biti izložen 1992. godine na autorskoj izložbi u Olimpijskom muzeju u Sarajevu, ali nažalost, iako pripremljena, ova izložba nikada nije održana zbog paljenja i rušenja muzeja. Kukić nije imao priliku da prikaže svoje radove u rodnom gradu, do danas. Izložbu će večeras, 7. jula u 20 časova, otvoriti istaknuti fotograf sa ovih prostora, Tomislav Peternek.


Neki od ciklusa će ovdje biti premijerno prikazani, a bosansko-hercegovačka publika će moći da vidi i ciklus Forme, koji je do sada privukao najviše pažnje javnosti, ali i nagrada za autora. Posebnu zanimljivost predstavlja davni Kukićev ciklus Portreta mladih i perspektivnih ljudi iz tadašnjeg autorovog miljea i urbanog Sarajeva prije više od 20 godina.


Posjetioci će se susresti i sa inovativnim načinom postavke fotografske izložbe, imajući u vidu naglašene dimenzije radova i njihovu organizaciju u prostoru. Kako i sam autor kaže, ovo je za njega dodatni izazov:

- Želio sam da prikažem fotografije na velikim formatima, znam da su rijetke u galerijama. Namjera mi je da istaknem raskoš i ljepotu analogne slike,  koja se ogleda u njenoj nesavršenosti, naspram današnjeg uobičajenog savršenstva digitalne forme dorađene računarskim alatima.

 

goran-kukic-tomislav-peternek


Izložba ima humanitarni karakter jer svako ko ostavi prilog za pomoć ljudima iz poplavljenih područja od autora će dobiti poklon.


Kukić je rođen 1956. godine, a član je udruženja ULUPBIH od 1980. Dobitnik je nekoliko različitih međunarodnih nagrada i priznanja iz oblasti fotografije i novih medija. Izložba 12 ciklusa mu je peta samostalna,i prva izložba retrospektivnog karaktera.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook