VIDEO/ Povodom stogodišnjice Prvog svjetskog rata

Foto-izložba 'Making Peace' na Obali Maka Dizdara

Kultura29.06.14, 16:00h

Foto-izložba 'Making Peace' na Obali Maka Dizdara
Izložba je podijeljena u pet odjeljaka, jer IPB smatra da postoji pet osnovnih elemenata koji zajednički mogu utjecati na postizanje mira



Foto-izložba ''Making Peace'' otvorena je u Sarajevu, na Obali Maka Dizdara, povodom stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, i bit će postavljena do 21. septembra.
 

Izložbu su otvorili gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, generalni sekretar Međunarodnog ureda za mir Colin Archer, direktor saradnje Ambasade Švicarske u BiH Joseph Guntern, ambasador Kraljevine Holandije Jurriaan Kraak, kustos izložbe Ashley te predstavnik Grada Utrehta Hans Sakkers i bh. glumica Vanesa Glođo, ambasadorica Making Peace projekta.
 

Izložbu je kreirao Međunarodni ured za mir (IPB) s ciljem da obilježi stogodišnjicu dodjele Nobelove nagrade za mir, koju je dobio 1910. godine.
 

''Making Peace'' je foto-izložba na otvorenom koja je prije Sarajeva postavljena u Ženevi, Stokholmu, Utrehtu i Strazburu, a cilj joj je da poduči publiku kako se ostvaruje ''održivi mir''.
 

Izložba je podijeljena u pet odjeljaka, jer IPB smatra da postoji pet osnovnih elemenata koji zajednički mogu utjecati na postizanje mira.
 

Smatraju da je održivi mir moguće postići samo onda kada je svaki od tih pet elemenata prisutan.
 

Pet elemenata koji udruženo vode ka održivom miru su razoružanje i nenasilje, prevencija konflikta i rješavanje, ekonomska i socijalna pravda, ljudska prava, vladavina zakona i demokratija i okoliš i održivi razvoj.
 

''Dopustite nam da oprostimo jedni drugima, samo tada ćemo živjeti u miru'', jedna je od poruka koja je istaknuta na izložbi.

 


 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook