TRAJE DO 3. JULA

Otvoren 9. međunarodni festival animiranog filma u Neumu

Kultura29.06.14, 13:45h

Otvoren 9. međunarodni festival animiranog filma u Neumu
Animirani filmovi pristigli su iz 47 zemalja sa svih kontinenata, a 24 zemlje će imati svog predstavnika na ovom festivalu

Deveti međunarodni festival animiranog filma - NAFF 2014 sinoć je svečano otvoren u Neumu i do zatvaranja, 3. julaa, gledatelji će moći vidjeti 52 filma u natjecateljskom dijelu i 20 u panorami.

 

- Animirani filmovi pristigli su iz 47 zemalja sa svih kontinenata, a 24 zemlje će imati svog predstavnika na ovom festivalu - kazao je direktor NAFF-a Jurinko Rajič, dodavši kako će na festivalu biti prikazan trenutni presjek svjetske proizvodnje animiranog filma.

 

- Najviše filmova pristiglo je iz Francuske i Tajvana - kazao je Rajič, napomenuvši kako već dvije godine u natjecateljskom dijelu festivala nema nijedan film iz naše zemlje, a razlog tomu vidi u nedostatku financijskih sredstava.

 

- Teško je naći sredstva i bez novaca se ne može. To je šteta jer BiH ima izuzetno talentiranih ljudi koji su voljni da se bave animacijom - kazao je Rajič, dodajući kako će ove godine BiH predstavljati samo njegov animiran film „Lindžo“, ali izvan konkurencije.

 

Novina ovogodišnjeg NAFF-a jeste da će se do 3. jula, osim u Neumu, svi filmovi istodobno od 20:30 sati prikazivati u Mostaru i Dubrovniku. U Neumu će se filmovi prikazivati u hotelu "Sunce", u Mostaru u OKC-u "Abrašević", a Dubrovniku u kinima "Jadran" i "Slavica".

 

Predsjednica ovogodišnjeg žirija je dobitnica Oscara Joan Gratz, koja je sinoć službeno pokrenula kotač festivala. Nakon toga je prikazano prvih sedam filmova iz natjecateljske konkurencije.

 

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Fondacija za kinematografiju FBiH, Federalno ministarstvo zaštite okoliša i turizma, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Vlada Republike Hrvatske. Generalni sponzor festivala je HT Eronet, a sponzor je Elektroprivreda HZHB.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook