FOTO/ U obnovljenoj sarajevskoj Vijećnici

Veličanstvenim koncertom Bečke filharmonije obilježen početak Prvog svjetskog rata

Kultura28.06.14, 20:05h

Veličanstvenim koncertom Bečke filharmonije obilježen početak Prvog svjetskog rata
Na repertoaru su bila djela slavnih austrijskih, njemačkih i francuskih kompozitora - Josepha Haydna, Franza Schuberta, Albana Berga, Johannesa Brahmsa i Maurica Ravela

Jedan od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice Bečka filharmonija večeras je u veličanstvenom enterijeru obnovljene Vijećnice održala koncert za sarajevsku publiku, obilježivši ovim nastupom važan historijski trenutak - 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata i sarajevskog atentata.

 

Bečka filharmonija sa 105 članova nastupila je pod dirigentskom palicom Franza Welser-Mosta, zajedno s horom Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

Pozdravljajući brojne goste, direktor Bečke filharmonije Clemens Hellsberg kazao je da je da se ova filharmonija u veličanstvenoj Vijećnici nije okupila samo zbog koncerta nego i zato što je Vijećnica simbol Sarajeva, a Sarajevo je simbol Evrope, mjesto gdje se oduvijek spajao Istok i Zapad.

 

Naglasio je da članovi Bečke filharmonije žele poslati poruku nade - strastvenu odbranu mira i pomirenja za sadašnjost, prošlost i budućnost.

 

- U ovom historijski bitnom događaju ovdje u Vijećnici, kroz našu muziku želimo pokazati duboko poštovanje prema ideji ujedinjene Evrope, jer vjerujemo da ona predstavlja najbitniji, vizionarski poduhvat za mir u cijeloj historiji ovog kontinenta - kazao je Clemens.

 

Na repertoaru su bila djela slavnih austrijskih, njemačkih i francuskih kompozitora - Josepha Haydna, Franza Schuberta, Albana Berga, Johannesa Brahmsa i Maurica Ravela.

 

Najpoznatiji filharmonijski orkestar svijeta pred sarajevskom je publikom izveo i Himnu Evrope - muziku iz posljednjeg stava 9. simfonije Ludwiga van Beethovena te "Palme mira" - valcer Josepha Straussa.

 

Koncertu Bečke filharmonije u Vijećnici prisustvovali su predstavnici političkog, vjerskog, društvenog i kulturnog života BiH, diplomatskog kora, te međunarodne zajednice.

 

Između ostalih, ovom su vrhunskom kulturnom događaju prisustvovali predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović,  predsjednik Makedonije Giorgio Ivanov te drugi evropski zvaničnici.

 

Dirigent Franz Welser-Most rođen je 1960. godine u Linzu. Od 2010. godine generalni je muzički direktor Bečke državne opere. Prvi put je 2011. godine dirigovao Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije, te je na osnovu zapaženog uspjeha angažovan i 2013. kao dirigent Novogodišnjeg koncerta.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook