FOTO/ GRADSKA GALERIJA COLLEGIUM ARTISTICUM

Sutra otvaranje međunarodne izložbe plakata 'Sarajevo 100'

Kultura16.06.14, 13:16h

Sutra otvaranje međunarodne izložbe plakata 'Sarajevo 100'
Sarajevo100 je međunarodni pozivni umjetnički projekat koji uključuje preko 280 plakata i video radova grafičkih dizajnera iz 37 zemalja s pet kontinenata

 

Međunarodna izložba plakata "Sarajevo 100 1914.-2014." biće otvorena sutra u galeriji Collegium artisticum u 20.00 sati.

 

Isti dan biće održana i konferencija za medije u 12.00 sati.

 

Na konferenciji će govoriti Paul Davis, legenda američkog grafičkog dizajna, Filipe Covarruvias, dizajner iz Meksika, Eric Catalfamo, ataše za kulturu Ambasade SAD u BiH i bosansko-američki grafički dizajner i jedan od autora projekta Čedomir Kostović.

 

Sarajevo100 je međunarodni pozivni umjetnički projekat koji uključuje preko 280 plakata i video radova grafičkih dizajnera iz 37 zemalja s pet kontinenata.

 

Pozvani su autori da dizajniraju plakat ili multimedijalni rad izražavajući vlastiti pogled na Sarajevo u okviru poslednjih 100 godina, od Sarajevskog atentata do danas. Povod za projekat je obilježavanje stogodišnjice Sarajevskog atentata, 30-godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. i 60-godišnjica osnivanja ULUPUBIH-a.

 

Ideja je da se doprinese pozitivnijoj slici Sarajeva, u kontekstu evropskog kulturnog naslijeđa, ističući koegzistenciju i toleranciju. Susret vizuelnih kultura, susret generacija i razmjena kreativnih energija simbolički predstavljaju sarajevsku duh, multikulturalnost i mjesto dodira i prožimanja civilizacija.

 

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook