POGAZILI RIJEČ DATU PRIJE TRI GODINE

Facebook će ipak koristiti vaše podatke za oglašavanje!

Tehno14.06.14, 17:28h

Facebook će ipak koristiti vaše podatke za oglašavanje!
Sve aplikacije na smartphoneima koje imaju mogućnost logovanja putem Facebooka ili lajkanja Facebooku će slati informacije radi ciljanog oglašavanja.

 

 

Iz Facebooka su ove sedmice najavili da će početi koristiti podatke o stranicama koje njihovi korisnici posjećuju kako bi im ponudio reklame napravljene posebno za njih, iako su prije tri godine rekli da to neće učiniti, prenosi Forbes.


Sve aplikacije na smartphoneima koje imaju mogućnost logovanja putem Facebooka ili lajkanja Facebooku će slati informacije radi ciljanog oglašavanja. Na desktop računalima Facebook će koristiti djelić koda koji kompanije koje se oglašavaju na Facebooku provjeravaju učinkovitost svojih reklama. Korisnici ipak imaju mogućnost da izbjegnu ovakvu upotrebu podataka, a tu opciju moraju isključiti i na stranici i na aplikaciji za mobilne uređaje, piše Vecernji.hr.


Prije tri godine otkriveno je da Facebook prati aktivnost korisnika putem lajkova čak i kad nisu ulogirani, što je izazvalo veliko negodovanje. Facebook je smirio korisnike poručivši kako ne koriste i nikad neće koristiti lajkove za ciljano oglašavanje. Čini se da su se u međuvremenu predomislili.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook