U SKLOPU TURNEJE 'GLOBE TO GLOBE'

Glumci čuvenog Shakespeare's Globe Theatrea večeras predstavljeni u Sarajevu

Kultura13.06.14, 21:46h

Glumci čuvenog Shakespeare's Globe Theatrea večeras predstavljeni u Sarajevu
Shakespeare's Globe Theatre će posjetiti gotovo sve države svijeta uključujući i Bosnu i Hercegovinu u okviru dvogodišnje svjetske turneje povodom 450. godišnjice rođenja Williama Shakespeara

 

 

Glumci Shakespeare's Globe Theatrea, koji će sklopu turneje Globe to Globe 15. juna odigrati predstavu "Hamlet", predstavljeni su večeras u Sarajevu.

 

Sa ovim projektom Shakespeare's Globe Theatre će posjetiti gotovo sve države svijeta uključujući i Bosnu i Hercegovinu u okviru dvogodišnje svjetske turneje povodom 450. godišnjice rođenja Williama Shakespeara.

 

Zbog velikog interesa publike, glumci će 15. juna odigrati predstavu dva puta.

 

Program menadžerica British Councila Amila Lagumdžija kazala je da vlada veliko uzbuđenje pred predstavu te da je velika čast ugostiti glumce kao što su oni.

 

- Njihova misija je približiti Shakespeara cijelom svijetu što je u skladu s ciljevima British Councila - istakla je.

 

Glumac Naeem Hayat, koji glumi Hamleta, kazao je da će 12 glumaca igrati 24 uloge te da jedan glumac igra po tri ili četiri uloge.

 

- Nikada ni u jednoj zemlji ne odigramo istu predstavu, pa ćemo tako uraditi i u Sarajevu - istakao je.

 

Glumica Amanda Wilkin u predstavi igra tri uloge i kaže da je ponekad zbunjujuće igrati po nekoliko uloga u istoj predstavi.

 

Engleski "Hamlet" otkriva savremenu, svježu verziju Shakespearove klasične tragedije u kojoj se isprepliću politika, nasilje i filozofska promišljanja uz prigušeni humor.

 

Prije nekoliko dana, tokom turneje, kompletan ansambl se fotografirao sa natpisima kojima su pružili podršku stanovništvu pogođenom poplavama u cijelom regionu, a i sam prihod od prodaje ulaznica će ići u humanitarne svrhe.

 

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook