OD 14. JUNA U KSC BUGOJNO

Predstava 'Ja ili neko drugi' otvara 42. Teatarski festival BiH FEDRA 2014.

Kultura13.06.14, 20:42h

Predstava 'Ja ili neko drugi' otvara 42. Teatarski festival BiH FEDRA 2014.
42. Teatarski festival BiH FEDRA 2014. svečano će biti otvoren 14. juna 2014. i trajati predstojećih sedam dana, povodom čega je danas u Maloj sali Kulturno sportskog centra Bugojno održana press konferencija

U zvaničnoj selekciji Festivala nalazi se sedam predstava koje je odabrala selektorica Lajla Kaikčija, ali će posjetioci Festivala imati priliku pogledati i predstave pratećeg programa, participirati u teatarskim radionicama, te posjetiti izložbenu postavku Udruženja likovnih umjetnika ULUSD Bugojno.

 

Vahid Duraković, direktor JU KSC Bugojno, koji stoji iza organizacije Festivala, osvrnuvši se na historijat istog rekao je da je riječ o najstarijem festivalu neprofesionalnih pozorišta u okviru kojeg je od 1959. godine odigrano 514 predstava, te iskoristio priliku da pozove sve ljubitelje pozorišta, kulture i umjetnosti da posjete bogat kulturni sadržaj koji Fedra nudi i ove godine.

 

O konceptu festivalskog Biltena, zvaničnom i revijalnom programu ovogodišnje FEDRE govorio je i Nedžad Milanović, urednik Biltena. Milanović je još jednom apostrofirao značaj festivala FEDRA, naročito zbog njegovog edukativnog segmenta, koji jača iz godine u godinu i pruža mogućnost mladima da kroz teatarske radionice sa profesionalcima osnaže svoja znanja, te s ciljem većeg involviranja mladih, određeni broj stalnih festivalskih propusnica ove godine pripao je bugojanskim srednjoškolcima kako bi im se i na taj način olakšao pristup sjajnim sadržajima koje FEDRA nudi.

 

Posljednji se obratio Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno rekavši kako je Festival osnovni poligon kulture u Bugojnu, te se zahvalio svima koji su omogućili njegovu realizaciju i pozvao sve sugrađane da posjete Festival i na ovaj način slave teatar i kulturu.

 

Svečano otvorenje 42. Teatarskog festivala BiH FEDRA 2014. bit će održano sutra, 14. juna u 20:15 sati, u pozorišnoj dvorani KSC-a Bugojno, nakon čega će posjetioci moći pogledati i prvu predstavu iz zvaničnog programa - „Ja ili neko drugi“, koju igra Teatar Fedra Bugojno.

 

Uvertira zvaničnom početku Festivala je izložba Udruženja likovnih umjetnika ULUSD Bugojno koja će biti otvorena u 19:30 sati u Galeriji KSC-a.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook