IZLOŽBA POLJSKE UMJETNICE IWONE RYPESC-KOSTOVIC

Grafike posvećene grofici Sophiji, supruzi Franza Ferdinanda ubijenoj u atentatu

Kultura12.06.14, 11:24h

Grafike posvećene grofici Sophiji, supruzi Franza Ferdinanda ubijenoj u atentatu
Poljske umjetnica Iwone Rypesc-Kostovic u petak, 13. Juna u 21:00 u kafe galeriji Zvono otvorit će izložbu svojih grafika posvećenih grofici Sofiji Chotek von Chotkow und Wognin, koja je poznatija kao supruga princa Ferdinanda koja je ubijena zajedno sa njim u Sarajevu 1914

 Poljske umjetnica Iwone Rypesc-Kostovic  u petak, 13. Juna u 21:00 u kafe galeriji Zvono otvorit će izložbu svojih grafika posvećenih grofici Sofiji Chotek von Chotkow und Wognin, koja je poznatija kao supruga princa Ferdinanda koja je ubijena zajedno sa njim u Sarajevu 1914.

Kroz slike izvezenih maramica i prigušenu tipografiju autorica je pokušala na metaforički način predstavi različite faze u njenom životu.

 

Poljska rođena u Krakovu (Poljska),  gdje je zavšila Srednju školu likovnih i primjenjenih umjetnosti 1980.

 

Iste godine stiže u Sarajevo, gdje upisuje Akademiju likovnih umjetnosti. Diplomirala je na odsjeku slikarstva 1985. godine. Od početka 1993.živi i radi u Springfield, Missouri, SAD, gdje nastavlja sa radom u svom multidisciplinom ateljeu Iwona Creation.  Na pozive različitih institucija širom svijeta održava predavanj i radionice iz oblasti eksperimentalne umjetničke tkanine i grafike, kao i razvoj   koncepta u dizajnu.

 

Aktivna na međunarodnoj likovnoj i dizajn sceni od 1985, izlagala je na brojnim samostalnim i selektivnim grupnim izložbama u Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Ukrajini, Bugarskoj, Rusiji, Finskoj, Francuskoj, Španiji, Meksiku, Boliviji, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Njen rad je nagrađen  mnogim domaćim i međunarodnim nagradama, a njeno stvaralaštvo je publikovano u mnogim knjigama i časopisima koji se bave savremenom umjetnošću i dizajnom.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook