NAKON PREMIJERE U NOTTINGHAMU

Bh. premijera predstave 'Bolero' 29. juna u SARTR-u

Kultura02.06.14, 11:45h

Bh. premijera predstave 'Bolero'  29. juna u SARTR-u
Premijera predstave 'Bolero', u režiji Michaela Pinchbacka, u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra, Nottingham Playhouse i ODA teatra uz podršku British Council Bosne i Hercegovine.

U subotu je u Nottinghamu u sklopu programa Neat14 Festivala izvedena premijera predstave 'Bolero', u režiji Michaela Pinchbacka, a u koprodukciji Nottingham Playhouse, ODA teatra i Sarajevskog ratnog teatra, a u organizaciji British Council Bosne i Hercegovine.

 

U 'Boleru', pored glumaca Saraejvskog ratnog teatra Benjamina Bajramovića, Jasenka Pašića i Amile Terzimehić, igraju i Michael Pinchabeck (Nottingham), Vera Molitor (Berlin) i Ollie Smith (Nottingham). Originalni koncept projekta potpisuje Michael Pinchabeck, pisac, live artist i umjetnik performansa iz Nottinghama, koji je na ovom projektu okupio internacionalnu ekipu.


Sinoć je, nakon premijere, odigrana još jedna predstava, a potom slijedi igranje u Sarajevu, 29. juna, u 19.00 na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Nova igranja predstave u BiH planirana su početkom naredne sezone.

 

Premijera predstave prošla je izvrsno uz fantastičnu reakciju publike, a svi učesnici predstave poklonili su se publici noseći bijele trake na rukama obilježavajući Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 31. maj 1992.

 

- Ovo je naša prva ovogodišnja internacionalna koprodukcija koju smo realizirali zahvaljujući suradnji sa British Council Bosne i Hercegovine te našim kolegama iz Nottinghama i Kosova. Izuzetno smo sretni zbog dobrih reakcija i radujemo se bosanskohercegovačkoj premijeri. Ubrzo u Berlinu zakazana je i premijera predstave „Bojno polje sjećanja“, još jedna internacionalna suradnja sa HAU Berlin te Goethe Institutom u BiH, a u predstavi igra naš glumac Benjamin Bajramović - izjavio je direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook