'HOTEL EVROPA'

Mustafić u Parizu režira predstavu o Evropi danas, praizvedba 27. juna u Sarajevu

Kultura01.06.14, 13:30h

Mustafić u Parizu režira predstavu o Evropi danas, praizvedba 27. juna u Sarajevu
Jezik drame je oštar, beskompromisan, politički hrabar i radikalan, ne štedi nikoga, rekao je u izjavi za FENU reditelj Dino Mustafić

 

Bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić ovih dana u pariškom tetaru Atelier radi na novoj predstavi.

 

Njegovi glavni partneri su francuski filozof i književnik Bernard-Henri Levy autor teksta simboličnog naziva „Hotel Evropa“ i veliki francuski glumac Jacques Weber. Komad tematizira Evropu danas i njen odnos spram prošlosti. U prošlost Evrope spada i njen odnos prema BiH tokom zadnjeg rata.

 

Svjetska premijera, tj. praizvedba bit će upriličena 27. juna u Narodnom pozorištu u Sarajevu dok je pariška predviđena za 9. septembar u teatru de l'Atelier.

 

„Hotel Evropa” je predstava o piscu koji se nalazi u Sarajevu 27. juna 2014. na stogodišnjicu od Sarajevskog atentata. On mora napisati govor o Evropi, njenim vrijednostima, njenoj budućnosti.

 

- Ovo je komad iz vizure Evropljanina koji zna da se Evropa mora mijenjati, vratiti svojim vrijednostima. Zato je Sarajevo važno za našeg dramskog junaka, to je srce Evrope, grad u kojem se ogleda prošlost i budućnost Evrope. Kada su se rušili gradovi u Bosni, ljudi mučili, Evropa je nijemo posmatrala. Sada je u identitarnoj i političkoj krizi jer nije reagirala na zlo nacionalizma, jer se budi duh neofašizma koji ne priznaje drugačijost kao vrlinu i tekovinu evropske civilizacije. Naša predstava je zanimljiv opis jedne gnjevne noći . U hotelskoj sobi u Sarajevu, kada se mora čuti glas pobune uime pravde i istine koju treba savremena Evropa. Jezik drame je oštar, beskompromisan, politički hrabar i radikalan, ne štedi nikoga - rekao je u izjavi za FENU Mustafić.

 

Govoreći o Levijevim tekstu Mustafić ga opisuje kao tekst političke naravi, vrlo filozofičan i napisan u visokom stilu.

 

- Predstava će se igrati u poznatom i vrlo frekventnom pozorištu, važno je da se teme Evrope i Bosne spominju, da se podsjećaju na nečinjenje, u tom smislu je tekst iznimno dragocjen, jer kritički, oštro govori o evropskom licemjerju po pitanju Bosne, ali i otvara neke kaverne današnje bolesne i depresivne Evrope - kaže Mustafić.

 

Scenograf je Dragutin Broz, a kompozitor je Italijan Arturo Arlecchino.

 

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook