CRKVA SV. ANTO

U petak otvorenje humanitarne likovna izložba 'Motiv Balkana'

Kultura21.05.14, 10:50h

Umjetnička neformalna grupa „Val“ na čelu sa predsjednicom Anom Dominik Rodić će predstaviti likovnu i poetsku ekspresiju umjetnika na temu ideološkog, moralnog, ekološkog, etnološkog ili nekog drugog stanja na Balkanu

motiv BalkanaU petak, 23. maja, u 19 sati u crkvi Sv. Anto u Sarajevu bit će otvorena međunarodna grupna humanitarna likovna izložba „Motiv Balkana“ na kojoj će svoje radove izložiti mnogobrojni akademski i/ili samostalni umjetnici iz regije. Humanitarni program će se sastojati od toga da svi građani skupe odjeću, hranu, obuću, novac i lijekove te ih donesu u Historijski muzej kako bi se pomoglo unesrećenima od poplave u BiH. Također, kupovinom slika se donira 20% novca za isti humanitarni čin. Izložba je otvorena od 23–30. maj, a sredstva se mogu donijeti od 20–30. maja.

Umjetnička neformalna grupa „Val“ na čelu sa predsjednicom Anom Dominik Rodić će predstaviti likovnu i poetsku ekspresiju umjetnika na temu ideološkog, moralnog, ekološkog, etnološkog ili nekog drugog stanja na Balkanu. Radovi koje ćete moći vidjeti na izložbi su kreirani od strane slijedećih kreativaca: Lejla Ramić, Ana Dominik Rodić, Ivana Jasak, Aijana Efendić (Sarajevo), Rade Babić (Banja Luka), Jasmina Vehab (Kakanj), Dragan Mučibabić (Travnik),  Snežana Vasić (Srbija), Tomislav Dobrijević , Jozo Pišković,  Ani Kalajzić (Hrvatska) i još drugih umjetnika.

U sklopu izložbe će biti predstavljeni artikli suvenirnice Historijskog muzeja u BiH kako bi se stimulisali građani naše zemlje da više promovišu našu kulturu i kupuju domaće. Ovom prilikom će Historijski muzej dopustiti da na ovoj izložbi posjetioci vide artefakte hrane iz perioda prošlog rata.

Val se od 2007. godine bori za kulturu u regiji i motivira ujedinjenje kreativaca Balkana u svrsi opstanka kulture i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu. Do sada je urađeno mnogo akcija koje su dobile pozitivne kritike medija i šire narodne mase.

(DEPO PORTAL/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook