KARIKATURE I ILUSTRACIJE

Otvorena izložba karikatura 'Umjetnost u mračnim vremenima'

Kultura14.05.14, 22:00h

'Umjetnost u mračnim vremenima' naziv je izložbe karikatura i ilustracija iz novina zemalja bivše Jugoslavije štampanih u periodu od 1990. do 2001. godine, a koja je otvorena danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine

Umjetnost u mračnim vremenima"Umjetnost u mračnim vremenima" naziv je izložbe karikatura i ilustracija iz novina zemalja bivše Jugoslavije štampanih u periodu od 1990. do 2001. godine, a koja je  otvorena danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Izloženo je više od 100 radova istaknutih karikaturista i ilustratora iz Srbije, Bosne i Hercegovine i  Hrvatske, među kojima su Midhat Ajanović Ajan, Borivoj Dovniković Bordo, Predrag Koraksić Corax, Jugoslav Vlahović, Mirko Ilić, Oton A. Reisinger, Dušan Petričić, Aleksandar Dimitrijević i Hasan Fazlić.

Sabrane na jednom mjestu, karikature iz desetaka  novina i publikacija Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske pružaju jedinstven uvid u nedavnu jugoslovensku prošlost. Izložba pokriva tri perioda: predratni period (1990-1991), period ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (1992-1995), te konflikt i epilog u Srbiji i na Kosovu (1996-2001).

Prisutne goste je pozdravio Erik Rudeng, predsjednik Centra evropskih fondacija (European Foundations Centre – EFC ) i Nicolas Brosinger, izvršni direktor Fondacije Pro Vicitimis, idejni tvorac i organizator izložbe.

- Je li razumno opkladiti se da ljudi koji su donedavno bili podijeljeni ratom dijele zajednički smisao za humor, te da li je razumno vjerovati da takav zajednički smisao za humor, ako i postoji, može donekle zaliječiti preostale otvorene rane - pitao je prisutne Borsinger i naglasio da ukoliko postoji mogućnost da je odgovor pozitivan, onda će ova izložba biti koristan poticaj prošlosti za budućnost.

Naglasio je da ova izložba pruža dodatno zadovoljstvo zbog činjenice da karikature koje su većinom napravljene prije 20 godina i danas izazivaju veliku pažnju.

Izložba će za posjetioce biti otvorena  do 24. maja 2014. godine, a ulaz je besplatan.

Nakon Sarajeva, izložba će biti postavljana u Zagrebu i Beogradu. Otvaranje i postavka izložbe upriličeni su povodom održavanja Generalne skupštine Centra evropskih fondacija (European Foundations Centre – EFC).

„Umjetnost u mračnim vremenima“ je projekt Fondacije Pro Victimis, realizovan uz podršku Fondacije King Baudoin.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook