7. FESTIVAL MAJSKE MUZIČKE SVEČANOSTI

Dvanaest koncerata na vrhuncu koncernte sezone u Sarajevu

Kultura14.05.14, 11:59h

Muzička akademija organizira festival kao vrhunac koncertne sezone 2013/2014. Pored gostiju, solista i nastavnika koji će nastupiti, u fokusu koncerata će biti studenti. Sedmo izdanje Majskih muzičkih svečanosti obogatit će nas sa dvanaest koncerata

7. festival majske muzičke svečanostiProšle sedmice studenti sarajevske akademije nastupali su u Domu Oružanih snaga BiH s kolegama iz Ljubljane. Bio je to koncert u sklopu SVEM-a, festivala na kojem je nastupio jedan od najznačajnijih umjetnika današnjice, Ivo Pogorelić. Učešćem u ovom koncertu, Muzička akademija je pokazala da se talent i rad njenih studenata ostvaruje kroz sve značajnije kulturne događaje.

Majske muzičke svečanosti su festival gdje će učestvovati studenti kao solisti, članovi orkestara, horova, ali i kao publika na koncertima njihovih nastavnika i gostiju.

- Održavanje ovog i ovakvog Festivala za Sarajevo znači bogaćenje muzičkog života novim dimenzijama muzičkog stvaralaštva. Sredina koja vapi za novim projektima visokih vrijednosti dobija uvid u umjetnost iz ugla studentske nepatvorene talentiranosti i nastavničke nesebične predanosti, poručuje dekan Muzičke akademija, dr. Ivan Čavlović.

Sedmo izdanje ovog festivala je vrhunac ovogodišnje koncertne sezone koja je Muzičku akademiju predstavila kao producenta nekih od najposjećenijih i najznačajnijih muzičkih događaja u BiH. Pored svoje koncertne sale, akademija će u narednim danima biti prisutna na nekoliko adresa u Sarajevu, ali i izvan. Večeras će gudački orkestar studenata u Banja Luci održati koncert, a vodi ga violončelistica i docentica Belma Alić.

U ponedjeljak 19. maja imamo priliku čuti Orkestar harmonika Odjela za glazbu Sveučilišta „Jurja Dobrile“ iz Pule. Koncert će se održati na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u 19:30 h, a čut ćemo djela savremenih i klasičnih kompozitora od studenata solista, kvinteta i cijelog orkestra koji je započeo s radom 1995. godine. Orkestar redovno nastupa po Hrvatskoj i inostranstvu te su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima. Orkestrom će dirigovati profesor harmonike i dirigent, Slavko Magdić.

Pored ovog koncerta, očekuju nas dva koncerta studenata solista Muzičke akademije koji će se održati u najakustičnijoj koncertnoj sali, Domu Oružanih snaga BiH što je također svojevrstan vrhunac ciklusa Students On Stage. U istoj sali ćemo čuti nastavnike, saradnike i hor Muzičke akademije. Pored ove dvije sale, ansambl Etnoakademik će održati koncert „Od gusala do fada“ u Crkvi Sv. Josipa na Marijin Dvoru, a velika djela F. Schuberta i A. Vivaldija ćemo imati priliku čuti u Crkvi Sv. Ante na Bistriku, koja će izvodit orkestar, hor i solisti Muzičke akademije.

Majske muzičke svečanosti slave umjetnost i pozivaju publiku da posjete koncerte koji su ishod pređenog puta umjetnika u želji da dijele Muziku koja nema vremenskih niti prostornih granica. Bogaćenje duha Muzikom nije samo za odabrane, nije elitno, Muzička akademija otvara svoja vrata i podsjeća da je muzika osnovna ljudska potreba, a ne luksuz.  Ulaz na sve koncerte je slobodan za publiku koja se želi edukovati, nahraniti duh i podržati borbu mladih umjetnika i njihovih mentora. Dobrodošli na Majske muzičke svečanosti!

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook