PRIVILEGIJE 'NAJSTARIJEG ZANATA'

Elitne ljubavnice prošlosti: Od kurtizane do carice

ŽENA iN12.05.14, 21:56h

Nekada davno bila je privilegija baviti se 'najstarijim zanatom', jer su samo prostitutke imale 'ekskluzivno' pravo na obrazovanje... Bile su voljene i cijenjene, uzdignute do neslućenih visina. Ovo je kratka istorija elitnih ljubavnica prošlosti...

kurtizanaProstitucija nije uvijek bila gledana s tolikim prezirom kao danas. U prošlosti je bila čak i privilegija baviti se tim "najstarijim zanatom", jer su samo prostitutke imale "ekskluzivno" pravo na obrazovanje.

Kurtizane i gejše bile su jako cijenjene i imale su određeni društveni položaj i utjecaj, u Grčkoj su postojale hetere, u Indiji bajadere. Supruga cara Justinijana Teodora bila je kurtizana prije nego što je postala carica.

Hetere

U antičkoj Grčkoj hetere su bile sofisticirane družice bogatih muškaraca ili elitne prostitutke. Na temelju antičkih izvora se može zaključiti kako je starogrčko društvo razlikovalo hetere od običnih prostitutki. One su se u pravilu regrutirale iz redova strankinja ili bivših robinja koje su uspjele otkupiti slobodu.

Osim fizičke ljepote krasili su ih i neki drugi talenti - obično ples, pjevanje, ali i domišljatost, zahvaljujući kojima su ponekad učestvovale na muškim okupljanjima kao što su "symposia", te aktivno sudjelovale u intelektualnim raspravama.

Hetere su bile među rijetkm ženama antičke Grčke koje su bile obrazovane, a pojedini polisi su ih tjerali da nose posebnu odjeću, te da plaćaju porez. Među najpoznatijim heterama antičkog svijeta se navode Aspasija, dugogodišnja Periklova družica, te Frina, koja je služila kao model za neke od najpoznatijih starogrčkih statua.

Metresa

Riječ "metresa" znači gospodarica i time je zapravo mnogo toga rečeno. Metresa je najviša kategorija ljubavnice, viša i od kurtizane i u vezi samo sa visokim plemstvom. To znači da metrese nisu bile ljubavnice za "jednu noć", već dugogodišnje priležnice kraljeva i najmoćnijih plemića.

Budući da su direktno dolazile do kraljeva u njihovim najintimijim trenucima, imale su priliku ostvariti i veliki politički utjecaj - za sebe i ljude oko sebe.

Kurtizane

Kurtizane su bile slobodne žene, zavidna obrazovanja i duhovne uzvišenosti i osim tjelesnih ugoda često su pružale i duhovnu okrijepu muškarcu razgovorima, savjetima i raspravama.

Kurtizane su od 16.do 19. vijeka bile elitne prostitutke čiji su klijenti bili pripadnici visokih slojeva: sveštenici, plemići i bogati građani.

Iako nisu bile moćne kao metrese i kurtizane su budile veliki interes javnosti. Specifična pozicija ih je dovela u socijalni epicentar: tako je na primijer, poznata kurtizana Ninon L Enclos oformila pravi salon, među čijim je posjetiteljima bio i francuski pisac Moliere.

Gejše

U drevnom su Japanu postojale dvije vrste profesionalnih ljubavnica.

Prve, "imbai" najčešće su imale tužne priče: to su bile prostitutke koje su roditelji još kao djevojčice prodali bordelima.

Druge, slavne gejše bile su sasvim drugi svijet. Specifična orijentalna seksualnost bila je samo jedna od njihovuh mnogobrojnih vještina. One su bile, ali i danas su vrlo obrazovane sugovornice svojim klijentima, darovite muzičarke, maserke...Biti sa njima nikada nije značilo samo seks, mada se gejše smatraju legendarnim ljubavnicama.

Gejše su  u prosjeku  imale maksimalno dva do tri ljubavnika tokom života, koji su bili njihovi "sponzori" u svakom smislu. oni su im bili stalni sponzori - plaćali hranu, odjeću, nakit, smještaj, sve! Sponzorstvo je bilo javno obznanjeno tako da drugi muškarci nisu mogli  "petljati".

Bajadere

Bajadera (port. Bailadeira) je naziv za mlade i prelijepe djevojke koje su se u drevnoj Indiji i Maleziji posebno obrazovale za visokoerotizirani ples u najsvetijim hramovima.

Mada u našoj reigijskog kulturi postoji tendencija prema odjeljivanju tijela i duha, u nekim drugim civilizacijama tijelo je povezano sa idejom plodnosti života uopšte, a samim tim i duboko povezano sa sugestivnim erotskim plesom.

(Ljepota.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook